《九龍城寨》原來日本武指谷垣建治咁勁揪

184 回覆
537 Like 17 Dislike
圍內*
咁我認同
咁叫做「發展落後韓國」
同「發展落後」係唔同
「日本家用電器發展落後韓國」就講韓國電器贏日本
「日本家用電器發展落後」就係講日本電器第三世界水平
佢細佬係咪谷恒條野?
鈴木亮平早排都講過類似 不過係劇 話落後韓國廿年
好似係黑拳手套上釘嗰個演員?
上年哥斯拉拎埋金像獎,美國嘅外國戲票房歷史第三,過咗Parasite,係香港冇得睇姐
韓國既話,張國榮,發哥,黎明,劉華都好出名
上年淨係哥斯拉同日德合拍嘅Perfect Days已經國際級前多一定兩年套Drive My Car都係拎晒獎,反而近排韓國有咩好戲?不嬲都係大家起起伏伏,你冇留意就吹到日本近十年一套上大枱嘅戲都冇咁,勸你唔好咁大口氣

自己用字柒咗俾咁多人屌就話人崇日撚又係得意,突然個個都係崇日撚
日本仲玩緊「顏藝」都知on撚柒鳩
成班崇日狗都唔知嘈乜
講開黑拳,大陸演員係吳京個代仲需要黎香港打響名氣,但而家好似唔多需要咁

好痴線
我上面亦有講動漫係最top
但同我同發展落後、緩慢係無衝突wo

以港產片為例,以前咪一樣俾人屌淨係得警匪黑幫、功夫片,有幾樣專精係好事,但淨係沉醉喺呢幾樣就唔係好事wo

以亞洲嚟講,點解韓國電影進步咁快,連科幻、上太空、武打,愈嚟愈多片種做得好,但日本仲係嚟嚟去去嗰幾味,已經證明咗係態度問題

我唔係話日本電影係垃圾,係發展落後、不思進取係事實,同之前港產片有少少類似
俾咁多人屌咪就係證明你哋嘅野蠻程度囉

我一直好聲好氣,純粹討論電影,冇對任何人惡言相向,但成班友已經即刻屌鳩我廢老又剩咪睇得出你班友嘅質素囉

你講嘅哥斯拉,佢特技上係被過往日本戲進步
但一樣係日本拍咗幾廿年嘅怪獸片種,劇情、拍攝上全無進步,當然絕對唔係話差,但同我所講嘅發展落後、食老本有咩衝突先?
佢哋係咁
淨係講演技,9成9日劇、戲仲係靠浮誇演繹,幾廿年嚟千遍一律
正常喎
佢係主角
真係唔可以傷
我做投資商都會咁做
講得拍攝上冇進步咪睇得出你根本鳩嗡,好難有人尊重你鬼佬個個拎哥斯拉15M budget 可嚟笑屌打到200M budget荷里活片,俾你講到冇進步冇特別
關咩事
一開始我只係話日本電影發展落後,仲要句說話係是枝講嘅
你班友咪一樣起哂鋼屌屌屌

哥斯拉呢樣野咪正正就係不思進取、食老本嘅最好例子囉
就算唔計西方翻拍,剩講日本國內呢30年嚟,呢個角色重重複複拍過幾多次?

上面一早亦有其他人講動畫講特效,日本不嬲都唔係差,只係平步鑽研緊,但對我所講整個電影工業落後,步伐跟唔上冇衝突wo
即係唔準用優勢,一用就不思取進

韓國自己無優勢就好進取咁話啦wo
2023韓國最收得ge電影你知唔知講咩題材
幾時有咁講我#162已經答咗你呢個問題
扭曲是枝講嘅嘢然後俾人屌好正常喎

哥斯拉我自己淨係睇過新嗰套,唔明點解咁叫食老本,佢哋buildup monsterverse都叫食老本經典franchise 點會無啦啦冇咗,以你講法日本定歐美都係食老本,007拍咗幾多年?

你好明顯係唔識扮識,日本影壇要屌都屌近年風氣係成日靠小說改編收皮啦你好心,死都要拗但講親都係鳩嗡,問完近年有咩國際水平作,數完俾你就無視然後繼續鳩屌,你係有料都話可以討論下,講親都係廢話都係犀利
科幻片依家日本拍唔到咩,拍到又話食老本不思進取
咁我依家睇落你定義不思進取純粹講劇本wo

韓國買咁多日本劇本翻拍不思進取
美國支那買三體翻拍又係不思進取
自家制溫情小品又係不思進取

點樣扭曲
佢提出嘅兩點,完全係講緊日本國內電影行業發展嘅問題,只係你唔願意接受啫

同我上面對嗰位人兄講嘅嘢一樣,你有強項,冇人話唔俾你去鑽研去繼續搵銀,但唔代表你唔可以同時發掘其他可能性wo韓國已經係最好例子

港產片以往得警匪、黑幫片拍得好,啲人後期都屌冇新意、不思進取啦,同一情況
日本比起香港一個小城市已經多好多資源
明明廿年前無論劇/電影都屌打韓國,點解近年俾人超越?
日本十幾年前都拍緊大和號tim
講起步佢絕對係亞洲最早
但之後發展成點?點解國際影壇上俾韓國超越咁多先?得是枝叫做可以穩定地死死支撐

港產片拍嚟拍去幾樣片種咪一樣俾人屌不思進取、唔肯跳出comfort zone
係事實wo
點解日本做你就覺得冇問題先?連是枝都指出日本電影界有好多不足,唔明仲有咩好拗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞