《九龍城寨》原來日本武指谷垣建治咁勁揪

184 回覆
537 Like 17 Dislike
你睇返我回應緊樓主邊句先一直大家係討論緊動作片

幾年前就old news
是枝係講成個行業生態問題wo,近十年日本有幾多套上到國際層面?
我講日本發展不嬲落後有咩衝突?就算3、40年前,黑澤明佢哋一班知名導演有幾出色都好,但日本電影進步慢係事實,大家亦有眼見韓國點超越佢地

你話我講old news, 但你下下 j 歷史又有咩用?我夠可以話以前港片好風光乜乜柒柒啦,但後繼無人、發展緩慢係事實,兩回事嚟

我純粹講日本電影發展落後,成班崇日撚衝哂出嚟,但又唔肯𠄘認日本呢廿年嚟電影發展一路不思進取,連近年唯一出到國際嘅導演都咁講,唔明仲有咩好兜
你形容得衰,下次寫好啲

是技都係話落後韓國,就唔等於落後世界,韓國個上得快嘅

日本電影不思進取就係嘅尤其爆谷片,但整體都算世界top
片種問題
日本連引進g西片票房都輸比自己ge動漫電影
又點會放資源落去進步

日本出品質素好ge作品全部都係外資好似netflix咁
嗰d都唔會輸比其他國家
日本top 嘅只有動漫
一直以嚟日本就係浪費大量人力物力拍埋啲真人版乜乜乜,拍足廿年,都唔夠netflix買版權拍咁有影響力

日本近廿年較受歡迎嘅電影,9成都只係溫情愛情小品,就咁睇嚟,佢哋的確係不思進取、發展落後wo
你最多咪話佢漫改唔浪費時間寫劇本
但係拍出黎係好睇wo

日本本土唔需要溫情小品片以外ge野,佢地選擇
唔進步其他片種,係電影不思進取定觀眾不思進取
漫改只係其中一大原因,但同佢行業不思進取、發展慢冇衝突wo
是枝已經講咗其中兩個point出嚟

根本日本呢廿年都只係target本土市場,題材重重複複,如果唔係有是枝,一早喺國際影壇失咗蹤
黑澤明小津安二郎都好耐之前
Exactly 佢哋嘅電影的確係創先河,為電影界帶嚟好多野
但其後30年發展都係落後,根本係事實
打人就真打
比人打就替身
不過贊成反對都好,唔係好贊成吓吓拋崇日撚呢個字出嚟
Ok
因為成日關於日本嘅po,都見到同一班人
其實無興取打出國際,結果打唔出國際,其實有咩問題呢
佢自己市場養到自己就得,
one piece 幽遊白書 孟波,都開始識得點漫畫改編
佢地漫畫個底咁厚,識改編既話條水有排食
日本幾時有動作片
如果你話要唔上國際市場就叫不思進取的話咁日本動漫電影世一又計唔計

每一個國家都有自己擅長ge片種,並唔係一定要全片種發展先叫不思進取, 由其是仲要受佢市場所限

日本真人改編電影同劇集依家靠緊Netflix上到位咪證明左日本根本有能力去拍好呢d作品,唔選擇拍係市場問題唔係電影問題
你睇吓你嗰傻閪講咩先啦
上面話日本動作片遲早超越香港
你就覆

「韓國、泰國先都未到日本啦
日本電影發展不嬲落後,香港電影停滯咗十幾年,係超越一早超咗,仲等咩」
你呢段邊撚到講動作片呀白痴,你分明直指電影發展啦仲兜,定係你又1999講都講唔到

你意思就係指日本電影發展落後於泰國、韓國、香港呀傻閪
你知唔知你話有幾撚落後同時日本就出咗幾多片衝出國際呀
我搵奧斯卡獎嚟講
你就搵是枝裕和個人訪問話日本落後,而且佢着眼點係講緊工時制度落後,你都九唔撚搭八

同你講都哂氣
文藝片一向top喎
就文藝加動畫電影,日本電影已經世界top
係爆谷片唔得

不思進取係啱,但唔係「發展落後」,因為本身都好top,你用「停滯不前」會更啱意思,係用字問題
依啲咪醒
正路丫,香港人個個都怕辛苦唔肯接班
又或者咁講以前日本電影當世界top 2
而家泰韓印衝上嚟變top 5,都係top,咁又唔可以叫「落後」
已經拆了
你係咪戇鳩關黃絲咩事甄子丹藍到紫喎傻閪
好可惜 搭左五千萬
一野就拆了
reddit班傻撚乜都話好架啦睇少啲洋垃圾forum
所謂top 嘅文藝,出到國際響到朵嘅咪就係是枝
可以去到現象級,個個都討論嘅日本電影,你諗吓對上一套係幾時
落後係指發展上落後

你覺得現時日本電影未至於差到貼地,只係因為佢哋仲有老本可以食
但新片種佢哋一路都唔敢挑戰

或者你睇吓隔離韓國,就知道發展上佢哋嘅速度有咩唔同

其實香港都係差唔多,以前成日俾人屌拍極都係警匪、黑幫、功夫片
但其實日本一樣都只係敢拍佢哋圍佩喜愛嘅某幾類片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞