肝病權威黎青龍不小心駕駛罪成罰款 上訴指案發時先駛出讓線取得道路優先權 法官押後裁決

213 回覆
72 Like 6 Dislike
真係貧窮限制想像,好心你唔撚知就講少句啦
試下咪知
之後仲有律師同醫生幫個細路補習,叫佢安心去比賽
運輸署參考資料
60km/h嘅stopping distance係35m
除非嗰日落雨加上司機反應慢
正常應該可以停到車

但唔代表醫生唔係不小心駕駛
因為佢令到有道路優先權嘅車輛要停低

不過個律師係幫佢打份判詞啲字眼
睇吓可唔可以疑點利益歸於被告
呢個真,因為一定剎停到架車
只不過無撞唔代表黎醫生無錯
做醫生果時搵夠做下義工比你講到唔係好有錢
可能係一個月幾球
如果早12個車位出都叫不小心駕駛
咁我諗大家都唔洗揸車了
早12個車位出無問題呀,你踩深啲俾油唔影響人咪得囉
依家係令到正線要急剎甚至停低喎

正如你喺公路cut線
你行50去cut,隔籬嗰個行緊100
就算你入晒線都好,你搞到後車dup到仆街,一樣都係不小心駕駛
距離係一個因素,速度都關事
這個講法,可能係原因之一,但唔係唯一原因
割讓港島、九龍,係因為打敗仗而需要割地賠款求和
租借新界,就唔係打敗仗嘅和解條款,係因為其他國家向清朝租借港口,英國以平衡勢力為理由,要求租借新界,所以只能要求相約嘅租借年期,無得要求租借999年,亦無得要求永久割讓
做一個細手術都夠比呢單咁細既野既律師費啦
如果相距57米,以時速62公里行駛,你見到前邊有車出都要搞到急剎,你一定係篤油撚
其實我上面有講過個stopping distance係35m
所以一定夠位停車唔會撞
不過要告就兩邊都告就啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞