肝病權威黎青龍不小心駕駛罪成罰款 上訴指案發時先駛出讓線取得道路優先權 法官押後裁決

213 回覆
72 Like 6 Dislike
國際肝病權威專家、港大醫學院榮休教授黎青龍2021年中在大潭駕駛私家車時,涉嫌未有於讓線前停下,遭另一輛私家車撞上,被票控一項不小心駕駛罪,受審後被裁定傳票控罪罪名成立,罰款2000元。黎青龍不服定罪,今早(7日)於高等法院上訴指在兩者相距約57米的安全距離時,已將私家車駛出讓線,取得道路優先權,質疑原審裁決有錯。法官潘兆童押後裁決。
被告黎青龍今沒有到庭,由大律師黃錦娟代表上訴。黃錦娟播放另一輛私家車行車紀錄儀片段,陳詞指該私家車沿白筆山道以時速62公里超速駛向大潭道,黎青龍在兩者相距約57米的安全距離時,已從右邊紅山道路口將私家車駛出讓線,取得道路優先權,率先右轉入白筆山道行車線,惟該私家車沒有減速或響咹示警,最終撞上黎青龍私家車車側。黃錦娟引述原審裁判官裁決時指該私家車沿白筆山道行駛有道路優先權,即使黎青龍已駛出讓線亦應停下讓該私家車先行駛過,黃錦娟質疑原審裁判官分析,並反駁指案中沒有證據證明必然屬黎青龍不小心駕駛,故認為原審定罪並不穩妥。

75歲被告黎青龍被控於2021年5月31日上午近10時,在白筆山道(西行)與紅山道交界,不小心駕駛一輛私家車。
老不都搵律師打
完美演繹法律係有錢人玩具
黎青龍大學教授,唔算好有錢
香港啲法官太多庸才,黎青龍呢啲聰明人,比班庸才判自己有罪,條氣唔順可以理解
原則問題
其實佢醫肝病係米真係有料
黎青龍的主要收入來自瑪麗醫院私家門診的診症
打到上高等法院一項不小心駕駛罪咋wor
已從右邊紅山道路口將私家車駛出讓線,取得道路優先權,率先右轉入白筆山道行車線,惟該私家車沒有減速或響咹示警,最終撞上黎青龍私家車車側

如果我冇記錯. 學車時. 你cut 線轉灣. 係唔可以影響到正線
要人減速就你. 咪即係影響咗

不過法律面前..........
潘兆初 潘兆童
係咪兩兄弟?

HCMA142/2001
呢個又係潘兆童, 2001年又比人告過老不
係杜麗冰審

肝病係有錢佬通病,黎青龍哩仲級數就算做唔到星球醫生都起碼係月球醫生。
假設係同一個潘兆童

上訴個法官20年前被定罪老不, 都打到去高院啦
有錢真好
老不3分都肯洗錢打
一蚊係咪每個月銀行過數
定校長會每個月親自攞一蚊比佢
唔係正線贏哂架
前提係雙方都有責任去防止一單交通意外發生
如果對方無減速咁對方都可以比人告不小心駕駛
另外如果意外前後超速對方會比人告埋超速

如果佢冇講錯,57米差唔多去到呢個距離,應該都算拎到優先權
佢教書係為興趣,唔係為錢
57米見到有部車隊出黎,冇可能收唔到,仲要撞埋
輸贏都好律師費堂費已經係罰款嘅幾十倍。呢啲咪霸氣。
贏咗嘅話,有機會攞返部份訴訟費
佢呢個level既醫生幾十萬濕濕碎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞