養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(6)

489 回覆
0 Like 0 Dislike
同埋水要養好,
成缸死撚哂其實似係中毒
集體中毒受害者
我用沙石底材
基本上啲排泄物同殘餌積累晒喺個缸底
我用水作一路吸一路攪沙底 就好撚多污糟嘢飛出嚟
同埋餵魚真係唔好日日餵 水體實中毒
佢個描述個缸應該開無耐
無咁快
我諗九成九係用得太多野pH shock
剩翻0.01係買到魚街啲病魚
唔敢郁缸入面d 青龍石住,怕一拎起成缸水濁哂
淨係拎起左軟水樹脂同草泥丸 換左15%水再觀察下

依家仲有3條紅蓮燈,6條班馬同2條米奇,1條白鼠
好大舊入左泥定點
唔係既話無所謂
一個鐘乜水都清翻
拎起左之後pH 去到7.5, 未拎前係7.3
所以要keep住換水同清走舊石
量左水喉水pH未
係入左泥10~12cm 左右5舊石,,另外水喉水係pH8.6
香港去到8.6咁高比較少見...
咁睇黎唔太關舊石事了

三個方案
1. 係你考慮屋企裝套逆滲透過濾(RODI) 姐係咩三胞胎四胞胎
2. 係換水之前軟水樹脂浸新水浸到7.x
3. 係你改養啲硬水都ok品種
https://www.aquariumcoop.com/blogs/aquarium/hard-water-fish

1最貴 不過好處係你自己都有份用同埋一次過 任君選擇
同埋最緊要係你啲新水同原本啲水個ph要接近
我見過人長期8都無大問題

迷你矮?
種得綠好靚 有冇咩心得分享
清缸養緊燈魚 無理過ph
你會唔會新開缸未養好菌就落魚
上次我買燈魚個間鋪,返黎度過袋魚d 水係pH6.5, 但自己個缸pH7.5 左右,咁嘅相差大唔大影響
翻左缸兩個星期左右,用緊舊有嘅濾材,跟住試左班馬個幾星期,見好似ok先加燈魚,但之後死哂,班馬就冇事,就諗下係咪pH 問題,發覺原來屋企d 過濾水出黎都pH8~8.5
換水要慢拎氣喉換差唔多
水體唔夠大d魚有幾度溫差就好易病
由其事初期要換得密同小
係邊度買魚?
唔關事啦 啲魚舖咪又係1-2前入貨跟住賣,
條魚唔係住係間舖到
有冇邊間樓上魚店 推薦 ?
好治癒
獵人水族(貴價魚)
魚匯水族
燈魚海岸(最近搬鋪未有消息幾時開)
荃灣水族情迷(平,但質素真係要自己睇)
有冇邊間多鼠魚賣
Hunter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞