養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(6)

489 回覆
0 Like 0 Dislike
水妖用生化綿,黑色2支野嗰啲仲好啦

This?
下面放瀘材個位我個人覺得超核突
水妖要養菌只推ph牛奶樽
都係好核突 我接受唔到
出事…
呢兩日啲魚忽然唔精神 活動能力下降
己經有幾條係呢兩日死咗
今日換水同換埋白棉都冇改善
求救
我嗰魚缸啲草生哂黑毛藻又冇剪冇理
關唔關事影響埋啲魚
水質check左未
成個setting講/影黎睇下

我冇check 水質嘅嘢
養咗幾個月 一直以嚟都好精神
係呢兩三日開始唔游 陸續死
幾日前就第一次放大和蝦落去,但應該唔關事吧
水溫幾度?
有無開CO2
有既話熄細啲
啲Platy養左幾耐?
冇co2
大部分啲草一開缸就有
有無氣泵氣石
有的話開一陣望下
見你啲魚浮曬面
28度
試吓先
之前試過餵食太多 水質變差啲魚都浮面
但最近都餵少很多了
any update
一直死落去
之後最後10條就搬咗第二個缸
而家都死淨2條

缸入面啲大和蝦 小精靈 甜心檸檬同埋條石美人就冇事
有咩方法令ph 維持6.5, 淨係想養好燈魚,上網睇話要弱酸水先唔會係咁死魚

依家用緊黑土 冇co2 已加草泥丸 軟水樹脂 仲係ph7.3
本身8.5~8.8 養唔夠一星期就死哂
你講下你個缸有乜
我未見過無加其他野去到pH8
50x35x35cm 背濾缸

濾材
細菌屋 1L x 2,
中空培菌球1L x1,
活性碳300g x 1,
軟水樹脂300g x 1,
草泥丸100g x 1
羊毛綿

班馬 x 6
燈魚 x 3
米奇 x 2
白鼠 x 1

佈置
黑土墊底3cm 高,
酸洗青龍石x5 ,
小水榕 x3 ,
20cm 沉木x 1

5w 過濾,吉印燈11.5 w,水溫26度,有暖管

黎緊想加多d 燈魚,琴日買左4條再試下,
今朝死左一條。 每次加魚都有對溫對水2個幾鐘

其他魚養左3個星期健在,之前十條燈魚都死哂,
但個時度ph 8, 未有軟水樹脂,草泥丸同活性碳,
後黎加左先去到ph7.3。
之前每次加魚都有對溫對水2個幾鐘。
TLDR:
唔好加新魚住
停軟水樹脂 草泥丸
青龍石拎走
一日換~15%水 keep1星期 記得除氯
長文我一陣收工一次過打
唔該 巴打
魚密度方面我無乜大意見 1 gallon 1條魚咁上下
青龍石呢樣野搞到硬水同升pH (https://mrafee1968.pixnet.net/blog/post/25642752)
軟水樹脂草泥丸原理比較複雜呢到唔講 有興趣可以上網查下
草泥丸呢舊野新手期絕大部分情況都唔會用到
如果有人同你講加呢舊野可以解決問題就係想你買咁解

弱酸水先唔會係咁死魚呢個concept係錯
你list呢啲魚我諗都係人工繁殖魚
野外佢地個環境pH range可能有分別 但係人工繁殖魚對pH個要求多數唔係特別高 大約中性咁上下(pH7) 就ok 加上呢啲都係新手魚唔算難養
唔洗太執著個建議pH

但係有個前提就係個環境要穩定
pH, hardness大幅度波動 會搞到條魚好大壓力=虛=易病=易死

死魚呢個情況
我假設你啲魚無病 硝化系统正常(no2 no3 nh4...)
喂魚頻率又正常
青龍石係最明顯搞到高hardness & pH value
之後你又用埋軟水樹脂草泥丸 搞到個水體大幅震盪

另外你可以check下你加啲水(我假設係from屋企水喉水)pH係幾多
同埋濾材入面有無鹼性物料
無的話就係青龍石了
慢慢換曬成缸水吧
養人工魚最重要其實就係你個username
斑馬都死,個缸有冇打氧?
拎走啲石換水幾日後測PH睇睇差幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞