養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(6)

778 回覆
1 Like 0 Dislike
你搞掂之後要加菌
開著過濾器等啲水自己run幾日先

冇嘅話你而家要每日換五分一水 加菌
我第一次開缸 隔日落蜂皇漿 分3次
水係清
跟住隔一日落 psb 成缸白哂
由佢行走幾日越黎越白
於是半翻缸
換晒缸D水 同洗埋瀘桶

再做一次 以上步驟
一樣一落psb 成缸白哂
仲有腥味 連玻璃都有漬 太臭
又成缸水換 連瀘桶水(但冇洗瀘材)

呢次就冇再落菌
頭2日水清
之後水少少白 冇惡化

今日開始準備每曰換5分1試下
條魚咁大個仔都未住過凹形缸,唔習慣好正常
你可以買啲浮萍 ~ 冇就放片發泡膠,
放上去就知啲水點走,
個缸成個凹字咁,進出水口放哂係一邊,
個水循環會唔會有死位?
應該冇死位掛 我見D微粒都會流去抽水位
尋晚貓貓發現魚
睇到入哂神👍👍😁
新手養魚,養左一個月

已經死左5條魚,係咪個setting有咩問題?

琴日死左嗰條,見佢成日俾另一條魚啄,身有幾粒瘡,個肚大左,唔係點郁咁,點知琴晚返咗肚

宜家又見到另一條個肚大大地,係咪有病?要點做?
腹水
平時喂乜
一個月可能係買翻黎已經有事
係咪中招條虎皮魚啄魚
諗緊點樣可以玩弄條魚
條魚見到缸底有隻貓,
游上面好合理 謎底已經解開
哈哈
四間魚好撚惡
大過佢既魚都會照追照咬

淘咗50隻紅白苗今日到,經過4日半,
一隻都冇死 高科技包裝
餵依隻糧,一日餵1-2次

計埋特急運費,
加埋都係$170人仔有50隻水晶苗真係好撚抵屌
港幣$4隻唔駛
轉一日一次 減量
條魚神仙難救 有冇隔離盒 裝住先
係同黃色一pair嗰條藍色啄黃色

另外橙色虎皮就係成日追住宜家個肚脹左嗰間白色虎皮,宜家白色匿埋咗

次次一匿埋轉頭就死
開燈同熄燈可以係兩種境況 ~
熄咗燈可以咬哂成缸魚,本身有啲魚係唔適合混養,
兩條玻璃貓冇死真係要還神
BTW ~ 死魚係必經階段,
每一次失敗係為下一次更好做準備
我都係有用你圖中右邊2支野 本身剩係用右邊 D魚都無事 到我有1日買左返黎 1加落去換水 第2日就成堆死晒 買左新魚返黎 全部換晒 又係用依2支野 又死晒 唔知關唔關事 依家換左第2個牌子又無事
事實係上面真係平好多,傳統紅白水晶蝦 上面先係2蚊隻
最重要同店主講運落香港 包裝加冰袋,發貨要係廣洲既,!紅花虎 最抵買 10蚊隻,藍金鋼 都抵買
有冇相睇睇,我上次都買50隻紅白,大約0.6至1cm 大,一隻都冇死,而傢係缸到養左1個星期都冇死
想問下水晶蝦唔用水冷係咪死梗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞