養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(6)

778 回覆
1 Like 0 Dislike
係唔係有啲陰性草係用水草膠痴係物件上
個啲易唔易養 後加入缸有咩要留意
同埋沉木邊度買平
想平 一定淘寶最平

莫絲可以痴

多數有根既水草唔插入水草泥

會唔夠營養 生唔長
好多水草都可以用水草膠痴,
不過一般都係痴莫斯,其實有根既水草最好都種返入泥,
沉木魚街好多,有啲已經痴埋植物俾你,
冇乜野要注意,沉木有機會水變黃,
啲魚咬木既話同一地木碎

要平一律建議淘寶
淘寶一個亞加力隔離盒$60 ~ 香港要$198
但後放沉木洗唔洗獨立養佢一排先?
想享受下痴水草個樂趣 琴日買左個陀草放左落缸之後勁撚核突
沉木試下會唔會浮,
浮既話搵個唔要既煲
煲到佢沉為止,順便殺菌消毒,煲哂啲黃出嚟

陀草係裸缸用多
隔離sure
沉木落水初期可以拉石頭壓住先
之後慢慢識沉 唔需要獨立搞
黃水方面 慢慢換水就會越嚟越清
想請問如果想幫新買嘅水草檢疫+除螺應該買啲咩黎用好?
前排買左啲水草無檢疫擺左入缸 而家勁多雜螺
理論上係要檢疫,怕麻煩可以買無菌水草
冇蝦既咪放條朱古力娃娃入去開餐
就係有養蝦
btw前排買左粒殺手螺返黎食螺
2-3日已經食到成地螺殼
因為諗住擴缸 所以睇緊有咩方法可以消毒殺卵
廢事新缸又出事

無菌杯都買過 不過有啲款搵唔到就貪快買左普通水草
一買就出事
螺殼始終要鉗/吸出嚟 ~
開新缸咪小心啲 ~ 不過講到尾其實大部份螺都冇害
無害不過爆缸都好影響觀感
有晚半夜見到個缸好多扁螺喺缸面爬真係恐怖
咁如果放係一個唔會俾太陽直晒 不過係冷氣出風口 會唔會好d?

冷氣開23 24度
依家開始凍,拎定暖管出嚟啦
會唔會係青龍石問題
我一開始都有擺青龍石養米蝦
但都係keep住死蝦
後來睇返資料見青龍石好易影響水質 (水會變硬同埋拉高ph 好似係)
之後我拎走晒啲青龍石轉擺沉木就穩定左好多
無再keep住死蝦
米蝦軟硬都生存到,
真係有酸洗過既更加冇影響😂
可能淨返啲蝦命硬
可能因為我舊青龍石太大舊
(30cm方缸 用左一舊大青龍石+幾塊細青龍石做主景)
見到啲蝦keep住死

不過因為嗰陣係啱啱開缸無耐
所以我都唔排除係水質問題or未穩定

btw養左差唔多半年 尋晚終於見到有蝦bb
(個缸有養6條火翅金鑽 希望啲蝦b唔好比佢地食晒)
下次買舊蝦木,一嚟可以俾佢地住,
二嚟冇沉木咁多木渣同唔會黃水

擺完沉木景之後 我有買條蝦木比佢地玩
但係佢地好少入去
反而係有條小精靈kick左喺入面出唔返黎

本身條沉木痴左啲莫絲喺上面 而家生左好長
懷疑啲蝦bb喺啲莫絲入面無點出黎
蝦木係好野
好過啲陶瓷環

痴莫絲有排你執碎碎
我依家莫斯都係玩一球
今日終於得閒清返乾淨個餵食區
入秋,又可以買新水草種

請問有冇推介? 成日聽人講會爆
舊款嗰啲管,冇水唔會斷電,
唔小心離水先會爆

淘寶買有埋溫控都係百零蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞