北緯69度-格陵蘭7日6夜極地獨遊之旅

91 回覆
97 Like 1 Dislike
多謝樓主share greenland既遊記,好佩服你獨遊極地
我月中都會去冰島 請問會有冰島既遊記嘛?
我仲未開始執冰島啲相
應該未咁快會有
Greenland 最出名係 qajaq

樓主有無玩下?

同埋當地人好亞洲人樣。有無cow下女囡
冇呀
個海仲結緊冰
啲划🤣
點划🤣
btw 格陵蘭啲自殺率唔低
唔好搞依啲喇
呢個真係唔知

其實係咪同天氣有關
主要係父母/自身的酗酒問題、失業、精神心理問題
======
不過格陵蘭嘅自殺問題都由來已久。
80年代好嚴重,自殺率去到0.0012%
係一般國家嘅10倍以上
有興趣可以google 搵下
有唔少paper 講依樣嘢
等你~去完Greenland Iceland呢d咁似世界盡頭既地方 好奇樓主既bucket list仲有邊度想去?
唔計日本
想去faroe island
去埋我就去晒北歐咁多個國家
仲有瑞士
歐洲細國 andorra、monaco
紐西蘭都唔錯

慢慢去啦~
啱啱睇左原來reykjavik有直航去faroe island! 好吸引 你有無考慮過?
另外樓主係咪都去過挪威? 我去過lofoten暫時係最愛既地方唔知樓主點睇
朝早BA去冰島班機試過唔夠機司delay成日
賠酒店同£350
gchi 樓主 好睇
Mid
唔洗特登排
無去過lofoten 呀
我五年前去Norway 果時係fg
淨係去咗七日
玩咗Bergen Flåm 同 Oslo 咋🥺
===
如果有機會去Tromsø 個頭嘅話會去埋lofoten
睇相覺得好正!
===
faroe island 有諗過今次去埋

不過我見到四月好多影到靚相嘅行山徑都未開
所以就放棄咗了~
btw Atlantic Airways 25歲或以下買機票會平啲!
如果你差唔多25就要把握機會去!(雖然機票唔貴)
£350 都唔少錢
可以去冰島加餸
唔洗食油站熱狗
Ching如果有機會再去冰島
建議airbnb自己煮
冰島馬肉同埋大西洋帶子小龍蝦嗰堆勁好食同埋平出街食好多
仲有冰島Skyr配本地野莓
再唔係去local fish market買魚返去焗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞