北緯69度-格陵蘭7日6夜極地獨遊之旅

91 回覆
96 Like 1 Dislike
無呀

我望過佢啲menu 都係啲asian food
同香港無咩關係
去Covent garden 嗰間有雪糕送
機場5公里範圍內唔比飛 ==> 大部分小鎮唔比飛的
(機場同啲settlement 距離其實好近)

要影冰原嘅話
點都要行少少山
視乎你接唔接受到拎住航拍機 + 其他嘢去行山咁
接受到就無問題
ilulissat latitude 69
係呀
方東昇話其實係泰國餐廳。
不過個老闆話對亞洲嘅印象就只有香港,所以就咁改名。
我都估啲食物應該冇咩特別,亦好大機會係伏。
不過當身處在一個咁遙遠嘅國度,突然見到關於香港嘅人和事,會有啲溫暖嘅感覺。(純粹自己感受)
同樣係北歐屬地,巴打點睇Faroe同Svalbard?
特別係Svalbard,我覺得佢同Greenland都好類似,但配套應該好過Greenland?
巴打greenland + iceland total 留幾多日?
之前去冰島時想去埋, 不過知道2月時飛機隨時因天氣問題停飛唔知幾多日唯有放棄
留名六月去
Svalbard 感覺上次係另一個叫greenland 嘅town
Faroe 就似一個island nation

兩個都未去過
想去faroe
Greenland 7日
Iceland 12日
支持樓主
有冇諗過去堪察加
Faroe 應該同蘇格蘭高地 isle of skye再對出嗰啲群島差唔多?

格凌蘭同冰島最大分別睇嚟係後者有火山,所以有極地風景以外嘅嘢睇,無咁單一

但只有格凌蘭先真係算極地地區得嚟而又有基本物質同服務性行業,未去真係挑戰極限/考察未知咁艱巨
我都好想去Faroe
但當地物價好似仲貴過冰島

我五年前去過俄羅斯
啲人唔識講英文
搞唔掂

堪察加更加唔使諗
唔想下下要用手語
果邊啲人靠咩維生? 無Uber?
非首都果啲點出入?靠車,但冰天雪地
是咪凍過冰𡷊好多?
Lm
lm
最主要係捕魚業同丹麥政府補貼
其次係礦業同狩獵(海豹、鯨魚、馴鹿)

如果要去其他settlement嘅話冬天就飛機
夏天就坐船

平時就行路/坐snowmobile/dog sled
夏天就坐船
睇天氣
普遍情況係

不過冬天回春嘅時候
因為冰島好大風
體感上 greenland 南部有機會暖過冰島
有冇睇格陵蘭鯊
無啦
夏天先有得睇
樓主,你最遠可莫耳行到最北?
有沒有甲由?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞