北緯69度-格陵蘭7日6夜極地獨遊之旅

91 回覆
96 Like 1 Dislike
Day -1
星期五收工就返屋企拎行李去機場,飛得歐洲預咗轉機嘅就梗係飛英國,而家一日有 7 班機去英國。多啲選擇咁

Day 0
因為三月中英國仲係冬天時間,班機朝早7點到,跟住準備排隊入境。入境個時海關問我點解英國留一日,點解唔即刻轉機。之後我答佢「我知今朝8點有班BA去冰島嘅機,但係我唔係坐BA 過嚟架。miss 咗班機點算呢 坐BA Econ 咁辛苦,唔坐啦
之後佢就抌印比我入去了

入咗境之後我嫌早得滯,所以坐Piccadilly 入倫敦

由於聽日朝早要起Gatwick坐早機去冰島,所以我Book 咗間酒店起King Cross 附近可以直接搭Thameslink 去Gatwick

放低完行李之後就去咗Camden town 附近行下,附近有個Camden Market 有好多嘢食。不過好多都係burger 同埋要企係度一路行一路食咁,我自己唔係咁鍾意就無食到了。

Camden Town隔離沿著 Regent's Canal 一路向西行會去到倫頓動物園,入場費£33,幾抵去,行咗我成個晏晝,行到腳攰先行完。

行完動物園,就已經肚餓。所以返咗酒店附近,食晚餐。
今次去咗flat iron 起king cross嘅分店食。
Steak + Truffled Macaroni Cheese = £20

食完就要返酒店整理啲行李
睇下聽日thameslink 有無engineering work 之類會引致delay 嘅event
拎返啲冬天衫出嚟,整理一下行李,重新磅重,唔好令到航空公司罰我超重錢
Day 1
朝早8點check out,迎接我嘅係標準英國天氣
多雲、毛毛雨,不過就唔係好大風咁

行過St Pancras 一定要拜訪下個鋼琴,咁出名

拜訪完就繼續出發

12:00 機去冰島

14:48 順利到達冰島雷克雅維克
有個半鐘時間轉機
因為由歐洲飛往格陵蘭嘅機係屬於歐洲申根區內陸機
所以我要起冰島入境 → 拎行李 → 再重新checkin 放低行李
checkin之後,入返機場禁區,終於有半個鍾食嘢

食完嘢就去返閘口
正式踏入格陵蘭

機艙環境就好似去日本鄉下坐嘅ATR-42一樣,環境狹窄,一般hand carry 行李喼放唔到上面行李架,要放櫈底

由冰島前往格陵蘭努克全程1417公里,預計時間3小時10分鐘
呢3個頭機仲貴咗香港飛heathrow
雖然部飛機係細機,但係唔代表air greenland係廉航
一樣會有飛機餐,不過就得一款
個飛機餐就有係冷食嚟,唔係特別好食

當個人食完飛機餐,飛機就嚟到格陵蘭冰原上空,就輪到相機食了

差唔多到努克了

啱啱搭嘅dash 8

努克機場好細,依兩張相已經影晒所有building
依個係客運大樓嚟

後邊係維修庫嚟
值得留意起機庫前面嘅直升機
格陵蘭航空有提供直升機服務去一啲更加偏遠嘅settlement
(格陵蘭各城市及settlement並沒有道路連接,只能透過海路或空路到達)
或者係為遊客提供charter flight 去睇格陵蘭冰蓋

拎行李嘅時候會有一個海關關員會檢查護照,確保乘客持有有效嘅格陵蘭簽證(有神根簽證唔等於有格陵蘭簽證,要寫明可以去格陵蘭嘅先得)

離開機場就要等的士去酒店了

的士10分鐘車程承惠$210
收信用卡

到咗酒店已經夜晚8點
唔想行去市中心食夜晚,所以就起酒店求其食算
唔係好記得食咗啲咩,但係我記得價錢係DKK 118
Day 2-3
努克作為格陵蘭嘅首都,人口2萬。成個城市頭尾可以一個鐘行到。對於當地人嚟講已經係大城市。住咗格陵蘭40%嘅人口。
朝早嘅目標係要買sim card
所有歐洲sim plan 都唔包格陵蘭數據
買sim card 最主要用途係有一個本地電話number
可以call 的士/酒店
唔洗要當地人協助
亦都唔好諗住可以靠wifi
努克機場 wifi都要收錢 40 DKK 一個鐘
不過sim card就唔平嘅,因為格陵蘭得一間電訊公司,獨市生意嚟
反正都比咗咁多錢嚟,買啦

值得留意係努克機場係無sim card 賣嘅,要出到市中心先有
仲要淨係開星期一至六
朝9晚5
所以要趁佢開就要買

買完就周圍行下啦
Nuuk Center 起努克嘅市中心,亦都係格陵蘭唯一一個商場
要行商場得佢一間

叫咗個pizza
賣相麻麻地?

食完就周圍行下

努克有當地嘅巴士,不過班次唔係太密。不過我覺得成個城市都好walkable
所以就冇撘過了。

努克市政府

夜晚就食咗人生第一個10course meal
都係 550 DKK
香港依個價錢一定食唔到咁多

另一日嘅夜晚就去咗睇坐水上的士睇極光/結咗冰嘅冰川
895 DKK 一位
平過係冰島報團睇極光

Joint Arctic Command
Day 4
睇完第二日就出發去伊盧利薩特(Ilulissat)

坐兩個鐘就到咗了

相同步驟
去酒店放低行李先
就出嚟周圍行

伊盧利薩特作為旅遊城市加上地勢比較平坦,冬天活動會較努克多
亦都會有大量雪橇犬以供遊客坐/捕魚業作運輸魚類用
雪橇犬一生只能留在雪橇犬指定活動範圍,不能離開。
一旦離開指定範圍,則之後一生將不得返回指定範圍。
不能以工作犬生活。

Ilulissat於格陵蘭文是指iceburg
當然要去海邊disko bay 睇冰山啦

漁民出開捕魚嘅outpost

漁船們

冰山

漁民捕魚後回家

睇完冰山就返咗酒店食reindeer
Day 5
起伊盧利薩特有一間只會起冬天開嘅冰屋酒店(Igloo Lodge)
嚟得格陵蘭點都要試下
間酒店唔係起市中心而係起出面
所以要搭一個鐘snowcat 出去

一個鐘之後就到咗「酒店」
依啲就係今晚訓嘅地方

不過都有個cabin 比我食嘢同放低嘢

睇咗冰屋之後就食午餐

食完就渣雪上電單車去結冰嘅海面上面睇冰山

Greenlandic Inuits

捕魚專家們

返到酒店,叫凍飲當然唔使加$3

雖然夜晚訓睡袋,除咗個地下好硬之外,個睡袋都比想像暖
都叫瞓到嘅~

夜晚就因為天氣唔好就冇影相了
Day 6
第二朝食咗好danish 嘅早餐之後
就去比雪橇犬拉下

拉完之後就要搭返飛機去努克
去努克嘅時候
中間停一停Kangerlussuaq
佢係現時格陵蘭唯一一個可以land 到A330 嘅跑道
果度有一條好出名嘅牌顯示去世界各地嘅時間
suppose 係一開始到格陵蘭嘅第一個景點嚟
但係我最後先睇sls

準備聽日返冰島

返到努克
就買咗啲手信
寄咗啲名信片之後就休息了

Day 7
一起身就出發去機場返冰島
上到飛機派飛機餐見到個袋
先發覺飛機餐係就咁起市中心買外賣拎上機派

3個鐘之後終於返到冰島
亦都代表今段遊記在此結束

多謝大家收睇
希望大家無爆到data啦
留名!
Greenland is icy
Iceland is green
留名支持
咁室內暖氣夠唔夠?同有咩手信的?
如果冇車,係咪淨係得join local tour呢個選擇?

同埋冰島飛nuuk 來回你買左幾多錢?
留名
之前睇the secret life of walter mitty有聽過Nuuk呢個地方
我又冇女朋友變咗唔使驚洗咁多錢去一個旅行

可以由哥本哈根飛Nuuk
個睡袋自己帶?
暖氣足夠嘅
喺室外唔凍
喺室內都唔會凍
手信就冇乜
唔計雪櫃磁石
主要係動物皮(海豹皮)
同埋local crafts
只有join local tour 呢個選擇
所有車都出唔到城(冇道路)

冰島 Nuuk 來回買咗$7800
可以
純粹行程問題
去完Greenland 想去冰島玩
所以先咁飛
酒店提供
就咁睇啲特色好似同iceland差唔多
如果拎機票錢係iceland玩耐啲
台長你去咁多旅行
洗得仲多過我啦
Lm
想問巴打格陵蘭極光係咪一年365日都有機會睇到?
就咁睇有d頹

對比起冰島,覺得邊到正d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞