北緯69度-格陵蘭7日6夜極地獨遊之旅

91 回覆
96 Like 1 Dislike
Local tour係一早報定名定係去到當地先報名?
少有一次過出晒既遊記

Local tour選擇多唔多?
我幾時咁出名
我覺得冰島同格陵蘭係兩個唔同嘅地方嚟
以遊客角度出發
格陵蘭好明顯比冰島少好多人
無咁熱鬧比較識合鍾意靜靜地去旅行

冰島係一個旅遊業非常發達嘅國家
好多遊客嘅配套設施都做得好充足
例如我land 咗起冰島可以就咁買一張巴士飛去Reykjavík
無流動數據要買sim card 嘅可以起機場就咁買
歐洲嘅data plan 可以直接起冰島用到
冰島可以搭廉航去到(有wow air 有 easyjet)

相反格陵蘭係無相關嘅infrastructure
例如我land 咗起nuuk 要自己搵的士去酒店
無的士就要自己 call 或者求當地人幫你call
sim card 要自己出返市中心買
歐洲 data plan 又唔用得
機票好貴 + 無大機到 + 行李限制好嚴

冰島人主要係由以前歐洲大陸嚟嘅人組成
格陵蘭人反而係同住係加拿大Nunavut、Northwest Territories、美國嘅Alaska 同埋俄羅斯嘅西伯利亞 嘅 inuit 同一個種族

冰島有好多唔同嘅瀑布、冰川、冰原、火山造成,好多地方都好容易去到
格陵蘭好多地方都去唔到,中間嘅格陵蘭冰原直情係住唔到人

===
不過好老實
如果同一筆錢的確冰島可以玩耐啲嘅

但是當你有一個機會去格陵蘭依個咁特別嘅國度嘅時候
又好難放棄唔去架

今次唔去唔知以後仲有冇機會去一次🥺
唔係
十月~四月先見到
一早報定最好
始終早報多啲選擇
無冰島咁多
都有幾間公司做
活動就無咩分別咁
冬天咪dog sledding、snowmobile、行山、northern lights、睇glacier
夏天咪kayaking、行山、睇glacier、潛水、坐船、同餵蚊
感謝回覆
我明你想講乜 未去過咁想去睇吓 兩個地方係唔同
但係純粹講以"賣點"嚟講 好似冇乜greenland先有嘅嘢
咁當然greenland本身就係一個賣點
Flat iron正唔正?
嚟緊去倫敦諗緊食唔食佢
為打卡
餵蚊係咩玩法
始終北極地區都冇乜點發展
除咗語言不同之外,分別真係唔大
不過又咁諗格陵蘭好多活動都係基於佢嘅荒蕪先有得咁玩
相同道理去到其他國家為咗玩嗰啲活動都係一樣要去到鳥不生蛋的地方先有
到頭來好似都係無咩分別
被Truffled Macaroni Cheese 耽誤的扒房
(啲steak 唔係唔好食
只係我好鍾意食Truffled Macaroni Cheese 咁解)
因為夏天唔算好凍 + 無天敵 + 蚊要趕住夏天繁殖
只要附近有死水就會有好多
支持。

樓主有冇拜訪Hong Kong Cafe?好似在ilulissat。我記得方東昇有介紹過。
Lm
當年 Eric the Red 為呢個島改名叫 Greenland 都真係幾搞野
我住左 London 年幾都未有機會去食一次 Flat Iron
咁有無咩餐廳推薦
問問樓主,去 Greenland 想放航拍機 (Mavic 3 Pro) 有乜要注意?
難得去到,唔放下飛拍下冰原或者小鎮,真係好浪費
支持樓豬

但係我計哂角度都搵唔到Nuuk邊度有去到北緯69
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞