One Piece 海賊王第1114話情報+討論

376 回覆
10 Like 16 Dislike
‘全世界‘一齊震 之後升1米
摩擦力
最神奇原來係播就係同佢死同一日
有龍珠係度
海賊王頂盡都係第二
龍珠唔計外傳
已經有過去未來、多重宇宙
個世界觀真係大過OP好多

兩套漫畫我都好鍾意
OP唯一美中不足嘅就係未完結
完咗嘅話,就可以一較高下
好期待
拖 打鬥差 女角一樣樣 blablabla
到完果陣就會唔捨得 近代既話火影已經發生過啦
個個屌 最後個個讚 咪由得班人屌下尾田先
我本人就唔係好想完但又想知結局
比人氣既話一定唔夠龍珠嚟,可能依家/onepiece完結既10年內會有得鬥,但再過廿年30年,龍珠人氣一定贏onepiece
因為龍珠唔只本身套野高質,佢連game都做得好好(龍珠本身就好啱做game)加埋bandai係狂出龍珠figure,shf去keep住人氣
龍珠可以完左套野成廿年冇出新作都可以咁高人氣就係靠呢啲,onepiece啲figure又唔夠龍珠多,game就更加冇得鬥,好難可以玩到龍珠咁
有幾爭議呀
咪公認政府走狗囉
立場唔同
唔需要分黑白
唔係話龍珠唔勁
但One Piece呢個IP接近全方位制霸
先唔提漫畫銷量、動畫影響力

鬥figure/周邊商品邊個出得多,冇實際數據唔敢肯定邊個贏,但One Piece肯定唔會出得少先,基本上都係One Piece龍珠爭1、2名

論真人化,Netflix 劇集係有做得未夠好嘅地方,但至少滿足到大部份fans嘅同時吸到新人,算係喺世界知名度上幫One Piece推進咗一大把

再講,近幾年出嘅card game,喺全球card game排名基本上係坐四望三

同埋,而家漫畫都未完,已經出咗一大堆外傳/前傳嘅小說/漫畫。班商家佬肯定會諗方法幫成個IP續命,繼續生金蛋

唯一有一樣嘢你講得啱,就係One Piece到現時為止都冇一隻代表性嘅遊戲大作,係有啲可惜

不過,你吹到二三十年幾嘅人氣一定贏,咁多未知因素,我就真係唔敢講一定
figure肯定係龍珠出得多,唔講以前z,淨係龍珠超堆新角色新形態已經出得密過onepiece好多,你睇下啲一番賞啊,shf啊嗰啲就知,op對比其他係出得多,但唔會夠龍珠嚟
cardgame係我計漏左,呢樣係op贏左龍珠
商家的確會幫onepiece諗計出續集出外傳去延續ip,但龍珠出續集難度一定低過op先,因為龍珠冇主線,只要做好搞笑同打鬥好多龍珠fans就已經收貨(你睇龍珠超劇情成pat屎咁加戰力崩壞啲figure照樣大賣就知)相反op冇好劇情應該會有一大堆fans棄坑,但完左主線要寫一個高質劇情又好難
龍珠曾經廿年冇出新作都keep到bandai最高銷量ip既頭幾名,呢樣係好撚勁既成就,加上依家東映又chur盡咁又龍珠超又龍珠大魔不停推龍珠人氣,分分鐘op正篇完龍珠超都仲出緊所以我先好有信心龍珠30年後人氣會贏op
爭議在大部分讀者對佢反應好兩極
對佢每個做法都好有爭議

例如有人覺得佢炸船無人道
又有人會覺得佢炸船係拯救世界

又例如有人覺得佢殺逃兵殺克比係錯
但又有人會覺得戰場上殺逃兵係正確

上面有巴打都話殺艾斯係黑點
但又會有其他巴打覺得殺艾斯無錯

就連紅狗係咪公認政府走狗都大把人去嘈
有人覺得佢係政府忠犬
又有人覺得佢只忠於海軍

呢啲爭議總會有兩批人嘈到打大交
無論係Ptt,Reddit定大陸
全世界討論區都係咁

其他角色根本唔會有呢種情況
你唔會見明哥放鳥籠有人拍手讚佢殺得好
近期咁好進度你都屌建議你以後都唔好再睇
聽日一集完撚咗佢好冇?
多得你呢種死忠 都未去屌尾田本人你就出黎護航
真,唔信OP會輸好多,
當年龍珠冇網絡,冇漫畫普及到全民免費睇,一定少左好多人知呢套野,懷疑就算係香港人都唔係個個有睇漫畫,好多只係睇動畫。

我認同龍珠係經典,但OP同火影,係後生眼中一定紅過龍珠。
我根本唔撚係死忠,我係隔幾星期先睇一次嗰啲
都頂唔順你呢啲hater
你咁激動做乜,你飛去日本屌醒尾田囉
Bandai 財務報告話你聽龍珠仲係勁吸金過OP
你唔係死忠又幾星期先睇一次咁你又咁嬲人屌下?
比唔人屌拖 你都好大枝嘢 尾田係你老豆呀?
邊夠你激動 見人地講唔岩你聽既說話就叫人飛日本屌 你真係傻閪黎
算把啦hater
你咁唔鍾意人地討論One Piece同提出意見 最好唔好上網
但其實根本證實唔到佢段片係幾時拍
加上今話有個角色又專登講句話佢已經死咗,所以冇得做假
但段嘢唔知幾是拍個邏輯根本不成立,所以係怪怪哋
唔係呀
以你logic 唔踩op就係死忠
咁你踩op咪hater囉
無問題呀
唔岩聽就hater一定要話好好看
真係幾癲
龍珠今個Q先第一次輸比高達跌落第二
Op其實都見到車尾燈就係爬唔到頭
全世界大地震加海平面升1米 咁都唔夠信服力?
睇完巴哈n耐之前嘅分析文,好期待完整嘅世界觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞