港產片,要贏一齊贏,要輸一齊輸(74) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
應該係演阿Pat
Angie本身就依照嘉雯姐嚟寫
康城上個個唔係修復版黎咋咩
其實要徐克要拗有冇得拗
我就做腦科醫生/辯方律師嘅
收工happy hour飲酒就梗架啦
仲要傾吓三角戀同埋講埋出口「段感情應該咁咁咁」
或者「其實Mary仲好鐘意你」駁個表情Close up

第二日0800 call腦科手術
俾我就同醫院講換人啦
前賣券要你粒星夠吸引
印個樣令啲影迷唔捨得用賺一筆先

另外紙做製品/得套戲個字點夠吸引

而近年係得12怪盜有賣前賣券
同埋英皇出過某鏡戲爆谷餐
打牌??
終於等到牙謙謝票啦
不過無可否認鄧特希炮製呢啲都市中產味幻想好有吸引力喎呢兩套都經典嘢
都算算地開創咗個港劇sub genre
妙手仁心後面換咗戚其義就冇咁強烈嘅intellectual bourgeois味道
藝術加工嚟講佢算成功
不過鄧特希拍電影就好似好不忍卒看
得罪講句 個細路演到好撚煩
賣我爸房子!!
古生話會盡量齊人去康城行紅地氈
洪金寶
原來4444上咗大陸串流
同鄧伯講
話你唔妥阿樂
唔會交龍頭棍畀佢
呢張圖超型
係黑社會1 定 2
1啦 右三有大dee
東莞仔好照顧老人家鄧伯
《九龍城寨之圍城》
「信一」劉俊謙變全民老公
5.11終現身謝票 大批「劉太」撲飛入場

伍允龍被阿叔偷襲
林峯 胡子彤謝票提高警覺

與小齊對打試戲 不慎墮樓
林峯笑導演無發現 roll機問︰阿峯去咗邊?

================================
▶影片link放留言

《#九龍城寨之圍城》自上映後,票房節節上升,昨日(7日)2500萬,今日下午已升至2700萬。

《城寨》連日謝票,但「Kowloon Four」總是三缺一,只有「陳洛軍」 #林峯、「十二少」#胡子彤 及「四仔」#張文傑,孖 #伍允龍、#喬靖夫 等出席。「信一」#劉俊謙 仍未現身。

他在《城寨》表現極charm,人人都大讚「劉俊謙好靚仔」,更在Threads成熱話。唔少粉絲自封是「#劉俊謙老婆」,非常渴望在謝票見到「老公」。

一眾「劉太」做咗咁耐望夫石,好快可以見返「老公」。電影公司今日公布「信一」劉俊謙將在5月11日謝票,「Kowloon Four」終於齊腳。5.11當日會有三場謝票,時間11︰45am、12︰10pm及12︰50pm,地點可到《九龍城寨之圍城》IG專頁查看。唔少「劉俊謙老婆」表示會撲飛入場支持「老公」。由於劉俊謙近日為另一部作品《我在這裡等你》,跟范少勳在台灣宣傳,故只抽空即日來回出席活動。

劉俊謙由ViuTV劇集《教束》的盧Sir,到《二月廿九》的會長余家聰,均令觀眾留下深刻印象。之後在電影《幻愛》表現,令他的事業更出一層。不過講到成為萬人迷,就由台灣開始。近年他港、台兩邊飛,參與不少台灣製作包括電影《小曉》。 而Netflix台劇《此時此刻》更令他人氣飆升,連閱仔無數的小S也為他著迷,成為狂粉。張家輝執導的新作《贖夢》,劉俊謙亦有份參與,相信他會成為此片的重點宣傳之一。

劉俊謙未返,今日(7日)繼續三子林峯、胡子彤及張文傑,出席電影展覽會,並與現場學生互動,分享拍攝點滴。由頭打到尾的林峯被問那一場戲深刻,他說每一場都有一定難度,當中與任賢齊對打一場,不但傷及韌帶,連受傷都有笑料。

林峯說︰「同任賢齊打個場,由樓下打到去樓上,再到樓下,成個場景用盡,呢場我哋都拍咗5、 6 日 ,有驚無險。嗰日子彤都喺現場,佢睇住我試緊機位,身後幅牆,中間有條過到人嘅罅隙,我同武師試位時差錯腳,由二樓跌咗落一樓。試完位導演話︰『OK,嚟個正式!』導演唔知我跌咗落樓,仲問阿峯去咗邊。」直至副導大叫︰「阿峯跌咗落樓!」導演始知林峯跌落樓下,可幸而沒有大礙。

事後接受傳媒訪問,面對票房日日狂飆,問可有信心打破香港億萬票房紀念,林峯說演員只需盡好本份,不過亦期望開拍續集,或原班人馬再合作新戲,最好繼續動作片題材,他謂︰「因動作片係香港特色之一。」

四仔張文傑笑言日日睇住票房數字,如睇股票行程一樣!數字不斷上,他說連導演 #鄭保瑞 也感到很夢幻,「見到導演時,佢都問我拍咗部咩戲呢?點會咁,自己都估唔到。」幾日後,電影公司會舉行慶功宴。

早前胡子彤與他們謝票時,被問那一場打鬥戲最難忘,他即自抽︰「梗係噚晚嗰場啦!(功夫阿叔偷襲伍允龍)」引得全場大笑。

重提伍允龍謝示時被阿叔觀眾偷襲推跌,林峯取笑伍,「高手!呢次係意料之外,估唔到嘅。」他認為觀眾睇得太投入所致。現在行街,途人都會叫他角色名陳洛軍!

不過經偷襲一役,往後謝票會否取消與觀眾互動環節,或保持一個安全距離?胡子彤謂各演員會提高警覺,若發覺有異樣,即和觀眾保持距離。林峯笑言拍完《城寨》,各演員已有一定程度的好身手。

#娛壹
幾日前, 洪金寶係新加坡話婉拒左去康城既邀請, 希望古生說服到佢改變主意.
城寨啲宣傳reels可唔可以唔好照搬抖音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞