港產片,要贏一齊贏,要輸一齊輸(74) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
叫雞呀?
喜見因為九龍城寨多咗好多新血入嚟傾
印象上毒舌同CNY都冇哩個風氣(鏡戲另計)

但支持港片嘅朋友請支持埋從今以後
佢嘅戲劇矛盾(應該話現實荒謬)係好睇
配色、節奏等都好好,值得支持

咁先做到港片百花齊放
終於睇咗但願人長久
入場前已經知道套戲係導演自傳,不過睇完都唔係好知套戲想帶出咩message,敘事上有啲枝節可以刪減,尤其日本嗰段啲導遊同小宇太長而且同劇情關係唔大,淨係keep返阿伯問子圓係邊樹人同埋小宇洗底褲嗰段就ok,其他輕輕帶過is ok,留返啲時間講07到17家庭嘅轉變仲好
ps導演把聲好好聽
買咗飛聽日睇
唔係本身已經好多場次咩
似乎有上映戲院都係要committed to每日3場
但係排既場次時間同用既影院座位數就....
我記得上星期睇早場
放映前連播我在這邊等你同從今以後兩條trailer
坐隔離個阿伯就話"乜宜家D戲咁架?"
本身已經幾多場次但繼續加院/開大院
例如圓方本來前日開1大院1細院
聽日直頭開夠2大2細(包括1,6兩間CGS院)全火力播
有啲難搞
撞正套年度大作
同埋我估好多人都唔係咁知有呢套
19歲
6院識玩一定要買第一行
呢個檔期上本身都係諗住行另類選擇路線
係估唔到大路選擇強到對佢有咁大影響
講兩姐妹由抗拒到接受
同埋家姐因為心病因為時間嘅沖淡都好都唔想再相信男人
跟隨角色由稚氣到踏出社會後嘅一個過程,純粹感受家姐寂寞同空洞
我都同意空鏡過多同埋導遊部分過多
至於故仔講乜嘢,就好似侯孝賢嘅故仔咁都好似冇乜嘢講咗咁(當然祝導同侯導冇得咁比)
但氛圍,角色成長立體同埋講故事嘅流暢嚟講我覺得係意外地唔錯
我好記得6院睇手捲煙AFF開幕果場
我真係只係睇到兩行中英文字幕
九龍今次個勢強到
食曬啲場又係少少估唔到

你可以當電子書咁睇
出租家人真係好撚老土

物盡奇用得好緊要

係好可惜從今以後上錯檔期
明明HKIFF開幕電影 未睇嘅把握時間入去睇埋
感覺係無咩講經嘅少女成長心聲
但唔一定女仔先有共鳴
淨係呢到個討論情況已經好少見
阿王頒獎禮話做狗仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞