港產片,要贏一齊贏,要輸一齊輸(74) [九龍城寨・圍城/從今以後/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
成本3億? 點回本
靠外國收入
從今全世界賣埠都好過一般港產片
其實係好事黎
隨時有一兩套好似韓國咁走到出去
好似得mcl會員睇城寨有得用分換書換場刊?點解其他院線冇呢啲嘢?
何來唔係商業片之說?
仲有咩院有城寨卡派
因為係岳少洲記寰記發行
要3倍
面數3億啫
睇左但願人長久
男主演技好出
但題材唔會有主流共鳴
小說?個app 無嘅?
移民嚟香港既人睇共鳴大啲
九龍城寨之圍城,好鍾意

創造咗一個城寨嘅世界出嚟,如同Dune嘅沙漠星球,唔單止係場景搭建,而係令你置身於主角身處嘅獨特時空

打鬥場面好精彩,而文戲嘅比重亦相宜,交代到角色故事同情緒。林峯表演眼前一亮,好似前面嘅巴打所講,一開頭佢俾大老闆追殺走佬入城寨,嗰種徬徨無助做得好好,希望佢喺香港拍多啲戲

本身見到王九咁bug,係咪要出槍先搞得佢掂,點知反而係王九開槍

最後決戰冇為咗埋尾將王九整廢,喺王九不斷打殘四子,去到我心諗再唔反cup就多得濟嘅時候,捉啱時機整個twist。成個故事嘅時間線發展同動作配合得好精準

同埋相信有感覺嘅觀眾都感受到套戲嘅寓意,離不開留不低嘅命題。好欣賞套戲有寓意但唔會著迹,冇好似近年一啲電影加插同畫面冇關聯嘅soundbite。洛軍以偷渡者身份嚟到香港,喺城寨搵到自己嘅家,但原來佢本來就係香港人。離開過,再返嚟,用畫面交代,唔靠突兀嘅對白

遲啲再講其他感受,補多句希望劉俊謙推到上男一位置

Btw,邊度仲有明信片送?
九龍城寨・圍城 3億budget
要收返9億先回本?
一般係指白日個d? 咁就好合理既…
實際拍攝成本都唔知有冇1B
古生又畀人搞了
btw呢套係咪無限動力+銀都出最大份?
(未睇)
終於睇咗從今以後
個人覺得好過叔叔
唔似溏心風暴
因為其實佢地啲嘢都好人之常情
真係見識過親人為錢失感情

出面應該會集中講李琳琳同區嘉雯
但我覺得太保都值個男配角提名
中後段開始啲嘴臉
洗鬼 6億打後係賺喇
大陸聽日應該破3億,總票房貓眼預測6.9億人仔,即係7.4 億港紙
已經回到有賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞