九龍城寨值得入場支持!

314 回覆
635 Like 73 Dislike
故事都係好大路 但成件事都自然既
同埋睇到以前香港人生活元素
我諗鍾意以前香港嘅人都會鍾意睇呢套戲
荷里活動作片係考導演功夫,港產片係兩邊都有付出
精神病
而家低過六千萬已經係
咁講
電影大致上可以分兩隻
一係小品片
二係商業片
通常導演(由其是拎政府錢嗰啲)嘅頭兩三部戲,包括你講嘅幻愛 緣路 年少
都係小品片
通常唔會有續集
而呢啲片嚴格上係冇投資方(政府出錢)
拍嘅時候亦唔會諗香港以外嘅市場

而毒舌 明日 呢啲類商業片
通常係中港合拍/中資背景投資
同時基本上一定有「明星」(e.g. 古天樂 渣渣輝 劉青雲 etc.)喺個cast 入面
呢啲片拍嘅時候會諗埋中國市場
票房好嘅話會有續集

所以小品片係比新進導演刷CV
令到「投資方」有興趣俾錢呢批新進導演開商業片

利申 個人見解 純9up
將 港產片 同 電影 相比唔公道
今日睇咗
好睇
好睇!伍允龍演得好好!幾幕跑起黎個姿勢好癲癲得得 符合人設
Btw最後Bgm 風的形狀好出戲 完全唔夾
你自己唔計就等如一套拎獎嘅都冇
踩港真易
睇左,劇情同城寨英雄其實相差無幾,都係估得到嘅情節,最尾finally boss都係打鐵布衫(氣硬功),劇情上有啲失望;打戲上好睇嘅,不過有洪金寶,伍允龍基本上都預左有保證;冇乜悶場,係本身網上見到評價好好,睇完覺得有吹大左,不過係唔差嘅,可以入場睇下
因為城寨英雄係參考左呢套野既原著小說
淨係計武術、美術都值得睇
舊香港景有熱狗 成街霓虹燈嘅街
九龍城寨景好迫真,啟德飛機飛過

林峯呢套真係做得好 無TVB味
另外劉俊謙真係幾靚仔,演技都唔差,對佢印象唔只淨係得幻愛
睇到樓上有人吹到呢套啲武打場面世一 覺得好睇冇問題,但世一真係誇張咗喇
原來係咁,所以搞到覺得基本上完全係預計到成套戲嘅劇情係點,點打贏大概都估到,冇乜驚喜;但不得不否認,鍾意睇打交嘅話,係幾過癮
認同嘅係吹大左唔少,但唔差嘅
一陣見到佢返去tbb就嘔血
呢舖洗走左tbb味
由16年出黎到而家等左8年
原版漫畫都未有咁屈機,不過做到漫畫嘅王九個種痴線佬嘅味道
武打場面睇到搵左日本動作指導,你明顯睇到有啲日式武士嘅打鬥感覺係入面。

未睇過小說,但漫畫風格啲設計都係火山高校Mk仔式打鬥,算係半移植過去電影,融入小部分中式拳腳咁。
睇完之後更加鐘意伍允龍,真係好型
話唔計就唔計啦
個世界我話事
打鬥好好,劇本普通

就係咁簡單 。但如果咁樣殺出條生路,又可以試下
支那仔連數字都唔識睇
其實我係鍾意套戲嘅,因為心機同出嚟嘅效果都唔錯,但見到有人吹得太大,其他人睇完留言再睇戲係會有落差感,反而會對套戲評價唔好
鄭保瑞導演嘅作品真係年年有驚喜
林峯做戲估唔到可以咁好

今次呢套劉俊謙有幾個鏡頭令我出戲
佢太靚仔勁charm同九龍城寨有少少唔夾咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞