九龍城寨值得入場支持!

314 回覆
632 Like 73 Dislike
大把啦 黑社會逼拍戲
日本都多
都唔係嘅 又唔一定個個都靚靚仔仔
佢個feel似以前林子善
致敬新龍門客棧個刀手
睇左,真係好睇
120分鐘無冷場
拍非現代題材要用錢做好多道具,佈景
而寄生上流相比之下都有番咁上下budget 其實係好多資源
好睇。
但氣硬功開始有少少脫離左真實向
連登評港產片:拍到上流寄生族咪得囉,其實唔難

真係咁易韓仔年年拎奧斯卡啦
接受到嘅,呢套本身都係誇張少少嘅feel
一開始爬巴士、打到人旋轉飛開
應該唔係真實向
拳風,飛天都仲頂到
氣硬佬鎖血,仲要揸AK
真心呆左變左熱血漫係我入場前冇估到既
拉毛巾真心笑左出聲
唔撚睇,港產片就係垃圾
100分滿分既話, 哩套同明日戰記你分別會比幾分?
入場就入場, 點解一定連埋支持
最尾個龍卷風卷起成個人
乜真話講得架
武打戲冇Anson Lo
你舉例個堆全部係香港人自己打飛機之作,唔好話上大檯,根本無一套賣到埠,如果幻愛系你眼中叫做叫好叫座,你都係返去睇多幾年戲先啦

香港電影市場以前係靠台灣帶起,係台灣買片賣片,大陸都跟住,而家台灣都唔想要香港戲,因為無明星,無特色,唯一世界第一既動作片,成班新導演都唔識拍,搵鬼要你d片咩。
成日打飛機圍爐 ff 自己d文藝片好多人睇,知唔知d質素低到爆?無人想買?
一套拎獎既都無,金馬唔計->因為已經被市場杯葛,含金量太低(唔需要挑我機,有眼你睇)
真係要出到外國仲有人睇得起,仍然係杜sir、鄭保瑞、ann hui、王家衛個班,留意返,上面幾位既戲都唔賣錢,但真係有質素,外國有人要
90-10年代賣到錢既,有葉偉信、王晶、陳木勝、周星馳、劉偉強、麥莊、陳可辛

除左葉偉信,其他都唔拍港產片了
點解? 大佬大陸一日票房勁過你香港上幾個月,點搞…
即係一拳打到人撞飛石牆s 係好撚真實?
睇左兩次,動作戲真係好有誠意,林峯伍允龍劉俊謙非常好,其實劉俊謙不如向武打發展
亦好彩無明日戰機咁濕鳩嘅台詞同劇本

可惜港產動作片幾時先肯畀心機喺劇本上面?我唔再expect 有太極張三豐咁top嘅劇本,但幾時會有殺破狼畀我睇下?唔殺破狼都畀個葉問嚟丫…
成個香港電影工業一啲深度都無,每一個環節都欠缺專業匠人,環環相扣,根本拍唔到好片

以前靠幾個天才導演呃下飯食就okay, 而且連內地市場嘅觀眾都開始成熟,香港啲明星唔再有票房保證,港產片一啲賣點都無,拍黎拍去都係啲膚淺題材,唔好話韓國片,連泰國片都好過你
之前睇伍允龍做忠都好睇 原來做奸都唔差

同埋佢拍到咁多個演員都好睇 好似每個角色都重要咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞