【打柒窮閪多言隊】阿仙奴23-24球迷討論區MMMCLII

1001 回覆
0 Like 6 Dislike
gary哥真係 咁都做到16年隊醫
後生下一代唔放正常啦
個班高薪大帝搞事狗先要清
唔好講咁多,返嚟同達一齊教波未
但偏偏班高薪大帝搞事狗先最無市場價值
即管佢地做唔做到放棄短期成績砍掉重練
那個男人。
卡叔our magician
今日最有趣的消息,是多家媒體都傳出曼聯會考慮在夏天砍掉重練,將除了Garnacho,Mainoo,Hojlund以外的球員全部掛牌。這個消息由多個親近曼聯的記者傳出,似乎真確性甚高。

曼聯陣容需要完全的砍掉重練,相信沒有太多人會反對,畢竟在現在的陣容下,不會是再買兩三個球員就能有太大的進步。正如前領隊Rangnick幾年前所說,曼聯需要一個心臟手術,才能重新來過。

不過說起來容易,執行起來卻非常困難,而最大的困難正正是曼聯球員的薪酬。去年夏天,其實曼聯早已和韋斯咸達成轉會費協議,會將Maguire賣到韋斯咸,但最後卻無法達成薪酬上的共識,Maguire 最後不願離隊。

我們一起來看一看曼聯現時某些球員的週薪。Casemiro 35萬鎊,Rashford 30萬鎊,Antony 20萬鎊,Sancho 19.5萬鎊,Maguire 19萬鎊,Shaw 15萬鎊,Eriksen 15萬鎊。這些可能都是曼聯最想清理掉的高薪人仕,但他們全部領取的都是豪門級別的工資,但沒有交出豪門級的表現。要達成轉會,要如何說服他們接受更低的工資是個疑問。

說到近年砍掉重練最成功的例子,絕對要數上阿仙奴。幾年前阿仙奴有着極高薪的Ozil,Aubameyang ,Pepe,Willian等等,而最終阿仙奴為了清理他們,一分錢的轉會費也收不回,甚至有不少是賠錢讓他們離隊。

曼聯會有足夠的勇氣如此大刀闊斧嗎?有足夠的耐心去承受未來兩年的表現都不會太好的可能性嗎?或許新人事新作風,Sir Jim能否帶領曼聯重生,我們拭目以待。

(Follow我的IG,有更多不同的內容: https://www.instagram.com/kp_footballjournal)

- KP

安東尼都20萬鎊
但係Sancho返到多仔之後踢得唔差
真係唔知邊個問題
入到gyo呢兩個真係唔洗留
咁要儲返三年錢先
除左學伊度老師咁買斷份約之外都無乜可能清到
賣托沙買華舒福佢都up得出
Ai 哥癲到賣托
佢似未食藥
托29
福都26就快27
上季好成績唔清
今季現曬形搵鬼要
Timing 真係好重要
成條中場都好有問題
艾歷臣 老
般奴 on9拔 麥湯 廢
不死人 回塘

佢地好彩有個mainoo彈出黎幫補下
托哥賣到40m以上咪賣
唔係留嚟做squad player好夠用
托哥場場快救都賣傻撚左牙
卡米呢個signing又簽講到上年護四成功再講到今日
到今日先普遍認同係on9咗
如果有心用幾年去重建
點可能咁貴+高薪買件步向晚年嘅class防中
搞到依家就算換班主,一嚟到都係揸住一手爛牌
派飯狗後生多兩年就話姐 個態又差格又衰仲要驚佢帶壞saka
Saka學佢整個閪頭個幾輪閪𨶙到陣
FF綠木仲好過啦
其實Nk唔係好差姐上季後備入好多波
卡斯米路單deal獌岩岩簽大把人笑佢啦 係得啲獌初期死撐到而家咪又係死死地氣認簽錯
隊波重建緊整件咁既老屎忽黎 坦蛇又贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞