工聯會黃國:持有英國護照的公務員 聽到課堂上講及林則徐銷鴉片抵抗英國侵略 會唔會尷尬

228 回覆
119 Like 68 Dislike
一開始外國人唔可以用清朝律例判刑要帶返祖國審,細個嗰陣覺得好唔公平

但後來發現,你老母清朝根本係生蕃嚟,正常人都唔會畀你用大清律例嚟去審啦

根本依家嘅中國人純粹叫高科技咗外表光鮮咗,但本質同清朝人冇分別
公務員同高官係咪想成為国安漏洞
想危害國家安全嗎
班撚樣咁撚愛國,又送晒d 屋企人 仔女 去外國,又去外國日本旅行
最尷尬就你條傻鳩,你d主子d仔仔女女全部拿外國護照
咪係! 仲好意思講
跟官唔知官係乜國籍

口講愛國『外籍』高官一覽表
特首李家超 (全家英國籍)
前特首鄭月娥 (全家英籍,香港冇樓,英國擁至少2物業)
政協副主席前特首梁振英 (全家英籍,英國擁至少2物業)
財政司陳荗波 (全家英國籍)
立法會主席梁君彥 (全家英國籍)
前律政司鄭若驊 老公潘樂陶 (加拿大籍)
前警務署長盧偉聰 (全家美國籍)
前公務員事務局長聶德權 (家屬英國籍+英國擁有物業)
前商務及經濟發展局長邱騰華 (全家英國籍)
前環境局局長黃錦星 老婆(加拿大籍)
行政會議成員羅范椒芬 2個兒子(美國藉)
教育局長楊潤雄 (子女在澳洲)
食物及衛生局長陳肇始 (英國倫敦擁有物業)
民建聯副主席周浩鼎 老婆及兒子(美國籍)
前民建聯主席譚耀宗 子女(澳洲籍)
前立法會主席曾鈺成 家人(加拿大藉)
前民政事務局長劉江華 (加拿大籍)
前港大校委會主席李國章 (嫁鬼婆生鬼仔)
前創新及科技局長楊偉雄 (美籍,在美國擁5物業)
前教育局長吳克儉 子女(外國升學,已入籍)
前商務及經濟發展局長蘇錦樑 (加拿大藉)
前民政事務局長曾德成的子女 (外國升學)
前政制及內地事務局長譚志源兩子 (讀國際學校)
愛黨藍絲周融 (大英帝國公民)
愛國導演高智森 (95年全家移民美國)....
.... 太多不能盡錄
講得無錯 應該要全部禁雙重國籍
宣左誓擁護效忠中國香港 一方面又拎著英國護照效忠查理三世
E D根本就係間諜黎
尷尬講者無英藉
琦善一邊話大捷,一邊就同英國打籠通
問下陶輝
習近平個女都一額汗
你講大話都唔尷尬,我淨係聽你講有咩需要咁尷尬
唔會

哩啲就係六七左仔嘅傑作。
尷尬呀,國家咁腐敗俾八國輪姦,點會唔尷尬
你個標題係講高官,但係又加埋周融、高志森
高級黑 分化政府部門
希望國安隊做嘢
就係林則徐銷鴉片佢地先有英國護照
睇到感動流涕啦
我以為黃國興
不讀歷史真可憐。

國貨唔靚。 又唔比國人食好野。
唔清楚,其實個list我都係網度抄翻嚟
當年周融好高調奶共, 突然收晒皮冇晒聲氣, 可能驚英國遞奪佢公民身份啩
高志森就唔洗講直到現在係廢佬藍絲, 但佢老婆同女都係美國人
無打領帶,所以無問題
其實講得幾岩
要連兄弟姊妹父母老婆仔女都唔可以有先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞