工聯會黃國:持有英國護照的公務員 聽到課堂上講及林則徐銷鴉片抵抗英國侵略 會唔會尷尬

228 回覆
119 Like 68 Dislike
以幫滿洲侵略者打工 做清朝漢奸走狗 為榮 尷唔尷尬?
岩啊 所以我支持有外國籍既唔比做公務員
太古仲喺香港 尷唔尷尬
佢着洋服唔着清裝剃頭留辮
都幾尷尬
發生呢件事嘅時候,班公務員嘅父母連精蟲都未成形,班公務員都仲未投胎,毛澤東都未嚮天安門宣布中華人民共和國成立,咁柒你都咁問得出尷尬好多囉
人工高過雜種,羞恥唔羞恥
警隊大把鬼佬高層
問題核心係點解要尷尬?尷尬個基礎嚮邊度?真心唔明佢個腦點運作
同我講有咩用
同利子厚講啊麻
廢柴
革命黨推翻政府,你哋工聯會尷唔尷尬?
唔知道佢地知道林則徐曾建議清政府種鴉片會唔會痴左線。

林則徐所反對的唔係吸食鴉片,而是進口鴉片。進口貨靚得濟無人食國貨
有咩咁尷尬
咁佢睇大唐盛世係咪會扯旗?
無英國佬打柒清朝,香港人邊有公務員做?
習近平聽到黃已完嘅說話,感到十分尷尬。
林奠話,多個遊行証件啫
林則徐都搬埋出黎
當年689堆國教
講到中共進步、無私與團結…

你搞呢d教育個陣都唔尷尬啦
仲有咩要怕
有幾?好過啲人老豆老母走文革落香港之後,自己大大聲愛國愛黨
仲要進口貨拎晒清政府permit, 條粉腸走去銷人地合法商品
割香港佢係罪人
梁君彥喺參選立法會主席最後一刻
先放棄BC喎
佢係清國人?
歷史都唔識條友尷唔尷尬?
先唔講清政府做生意亂黎+貪污+林則除底估英國戰鬥力既問題
佢在位時命人 篇左本書叫"海國圖志"
內容係對國外新世界既傻瓜包
講下個世界有咩國家,民族,政事軍事 等等既百科全書
後尾清政府求和, 林則除失勢發落邊疆
過左廿幾年都冇比中國讀書人重視
反而日本幕末傳左去, 個個都搶住要讀
間接推進日本倒幕
岸鳩
林則徐要銷煙係因為經濟考量咋

虎門銷煙是指公元1839年(道光十九年)時,清政府任命林則徐為欽差大臣前往廣州查禁鴉片的歷史事件,旨在禁絕鴉片貿易以遏制白銀外流[1]:176-181。由於清廷之煙禁忽嚴忽弛,又貿然採取禁錮英使與英商的強硬手段勒令繳出鴉片,觸及了英方的根本利益和外交底線,被視爲鴉片戰爭的導火索 。

清朝一口通商令中外的邦交與貿易隔絕,英國曾多次遣使訪華請求通商不果[2]:100。結果,18世紀的中英貿易嚴重失衡,大量白銀流入中國[1]:165。由於中國民間早有吸食鴉片的習慣,以英國商人爲首的洋商發現鴉片在中國大有銷路,便向中國輸入鴉片,以扭轉英國對華貿易赤字[1]:165-169。鴉片的不斷輸入導致中國白銀不斷外流,清政府出現財政困難[1]:169-170。1838年底,道光帝決定嚴禁鴉片,派林則徐前往廣州查禁鴉片[1]:176。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞