工聯會黃國:持有英國護照的公務員 聽到課堂上講及林則徐銷鴉片抵抗英國侵略 會唔會尷尬

228 回覆
119 Like 68 Dislike

港府落實「愛國者治港」,行政長官李家超於去年《施政報告》提出開展愛國主義教育。公務員事務局局長楊何蓓茵今日(29日)在立法會表示,公務員學院著重「心態培養」,將開設中國近代史課程,加強公務員的國家觀念、國安意識和愛國精神。工聯會黃國表示有部分公務員持外國護照,質疑其接受愛國課程時會否尷尬。

https://channelchk.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E7%86%B1%E8%A9%B1/%E6%8C%87%E6%9C%89%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E6%8C%81%E5%A4%96%E5%9C%8B%E8%AD%B7%E7%85%A7-%E5%B7%A5%E8%81%AF%E6%9C%83%E9%BB%83%E5%9C%8B-%E5%8F%83%E8%88%87%E6%84%9B%E5%9C%8B%E6%95%99%E8%82%B2%E6%88%96%E6%84%9F%E5%B0%B7%E5%B0%AC
黃國表示支持政府落實愛國主義教育,問及對首長級公務員有否國籍要求,他稱《基本法》有規定可以顧問形式聘請外籍公務員,惟接受愛國教育或有違愛國精神,甚至有「大矛盾」,他舉例質疑,若持有英國護照的公務員,聽到課堂上講及林則徐銷鴉片抵抗英國侵略,會否有尷尬情況。黃表示並非歧視外籍公務員,惟欲了解愛國主義課程屬強制或選擇性,如為強制字眼用「國情教育」更佳,否則會流於形式主義。

楊何蓓茵澄清,《基本法》未有規定公務員的國籍,惟要求持有香港永久居民身份,因此少數公務員同時持有外籍。她指國籍法在不同國家有不同演繹,如中國就不承認雙重國籍,故處理上有一定複雜性。不論字眼如何,公務員須對國情有基本認識,包括親身視察,或透過將推出的中國近代史或文化課程,培養心態和文化認同,包括外籍或華裔公務員;惟沒有正面回答,課程屬於強制還是選擇性參與。

翻查資料,黃國早於2022年主張政府對首長級公務員提出國籍要求,認為是「應有之義」﹐舉例若入籍國家制裁該國籍的首長級公務員時,「他應該向哪一個國家效忠呢?」稱外籍公務員擔任首長或成國安漏洞。黃反建議持外國籍公務員,如果願意以香港為家,服務社會,「歡迎他們加入中國籍」。
林鄭個仔,689個女會唔會尷尬??
只要薪酬夠高,回報夠高

就完全唔會尷尬

尷尬嘅係人哋
黃國姓黃 尷尬嗎
On9

用美國科技 去日本旅行 用英文作官方語言會唔會尷尬?
她指國籍法在不同國家有不同演繹,如中國就不承認雙重國籍,故處理上有一定複雜性。

複雜就唔做? 国安處係咪開file查下佢
国安係重中之重
明明係清政府啲本地薑唔夠人哋好賣,頂唔順貿易順差先拉人燒貨,完美演繹:只要自己唔尷尬,尷尬嘅就係人哋
唔會

黃生,你有冇對你個名感到尷尬? 老老實實,你個名係唔係想分裂國家?
清朝=你國家
中華人民共和國=你國家
中華民國=?
幾時先禁止公務員有外國國藉?
佢呢句嘢得罪幾多公務員同高官
香港警察有幾多有bc?
有BC既公務員仲未退哂休?
今次終於講返啲似樣既野
愛國官員下一代做左英國/美國/澳州/加拿大人會唔會覺得尷尬
人地心諗:阿黃議員你係咪得本特區護照呀?你尷唔尷尬呀?
吓 中國1949先開國….佢係外國勢力?
陶輝洗唔洗上
未睇名淨睇相第一眼諗起王國興

再睇埋個名
講真
應該要全部人申報一次國籍同海外資產先講
好似公屋審查咁做
滿清係 蒙古人做皇帝 由頭到尾都係侵略中原國家立國 幾時起呢個國家變左中國 ?
串鳩班官?
中國近代史
梗係要講三反五反、三面紅旗、文革
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞