屠龍小隊案│污點證人「屠龍小隊」隊長黃振強:「屠龍小隊」意思「連警方速龍小隊都可以屠」

321 回覆
25 Like 246 Dislike
各位呀Sir 好
隊長可以全部免於起訴?
對方透露正籌劃引入真槍實彈和軍事訓練。屙屎訓練算啦
手足✋🏻☝🏻
不如全部轉哂污點證人啦
黃振強續供稱,吳智鴻telegram用戶名為「流浮山刀手」,而他把對方手機內置名字改為「鴻仔」,他表示於7月認識吳智鴻。他指721事件後在許多人在telegram公開群組討論事件,其中吳提到「點搵元朗白衣人報仇」,他覺得吳「好有point」,兩人其後私訊,吳有意約見面,兩人「確認大家係可信唔係鬼」後,便約見詳談示威活動。

黃振強憶述約7月底、8月初,吳智鴻約他到旺角Red MR見面,吳智鴻另有5名男子同行,當中包括「阿恨」彭軍壕和「大舊」 (音譯),吳指「大舊係佢地團隊金主」,又為2014年佔中的中堅份子,「大舊」有許多資金助吳智鴻團隊。吳稱「嚟緊有計劃」,「有機會引入真槍實彈」和安排軍事訓練,黃當時心想「聽住先囉」 。黃振強指吳其後「有俾過錢support我做前線活動」,但對方沒有應黃邀請參加示威,「各有各玩」,直至「屠龍小隊」於8月25日正式成立,吳才增加約見次數。

控方展示黃振強與吳智鴻的telegram對話,黃振強在當中指「班到呀,有家長做油站...2支益力多?」,吳智鴻則稱「聽日帶出嚟,我加返你入group」,黃解釋其意即是問吳智鴻是否需要兩支益力多份量既柴油,而吳智鴻指的群組是「行山討論區」,「11至12號入咗中大去衝,形勢惡劣,擔心自己被捕,所以叫鴻仔踢我出group」,另供稱自己會定時刪除telegram對話。

黃振強又確認收到三條由吳智鴻傳來的影片,「鴻仔隊伍同我呢邊隊伍去試槍嘅片」,黃表示原本由李家田和自己參與試槍,但因前一天在中大示威中受傷未康復,故讓張銘裕代替自己。

黃振強供稱,「二坡坊事件」後團隊改名為「屠龍小隊」,由他擔任隊長。黃與隊內活躍成員商討後決定精英化,「勸退」經常遲到或缺席者、較瘦弱者和女性後,小隊由30多人縮減至10位成員,「呢個先係真正屠龍小隊」。「屠龍小隊」精英化後另有使用「滅龍」等Tg群組名稱,黃指群組名稱為「即興改嘅名,應該冇特別意思」,成員有「呂大布」嚴文謙、「Ho./.」張俊富、「reinforce Jr:」李家田、「小熊維尼」張銘裕。

11月19日至23日,他與大部份成員前往泰國旅行,他指「經歷好多作戰...成日出去衝、示威...安排呢個旅行俾大家休息一下、回氣」。

另外,他於11月又成立「育龍」Tg群組,「我覺得可以仿效政治團體」,以「育龍」群組籌錢、「會靠文宣」,故曾向成員提過「我打完即刻多10萬 」,他指「應該係我草擬咗文宣」,其後即刻增加10萬捐款。而資金籌集制度下只容許黃振強以屠龍小隊名義去向金主、家長籌錢,其他隊員僅可用個人名義,他解釋因為「屠龍小隊名氣比較大」,他曾代表小隊接受立場和蘋果訪問,「以屠龍小隊籌集效果會好好多」。
淘寶個淘咋
真係當玩咁 唔知想點
警務處唔知會唔會幫黃振強找埋呢幾年喺入面啲波馬數呢?
污點證人…免起訴…完全明白
「屠龍小隊」小隊有內鬼,當中涉及大量甲級重犯,包括三名被送中港人。
https://lih.kg/2273171

之前又話姓李篤,變左做隊長
想知跟佢個班而家咩心情
其他人轉污點都算, 個隊長轉污點

免起訴係咪完全唔洗坐?
自爆
然後而家做污點證人出嚟「屠」自己友
咁口響話要殺狗
隻狗拍門企係佢面前就唔記得左要做啲咩

單單都係咁 劇本寫好哂
首先被屠…塗污個塗。
終於提返你老豆
發起人唔起訴
笑撚到仆街
比cctoy吹棒既黃屍勇武 一鳩過賣曬啲隊友
比cctoy唾棄既肥佬黎撐到今日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞