[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (223)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
今時今日搵到件張博士魚水都難
李嘉豪好彩冇比伊高懲罰
今年經濟差左好多
幾乎所有娛樂都跌人
你睇下$30睇戲日既反應比舊年差幾多就知
溫柔

崔大叔、卡丹呢啲都大熱
龍門位弱啲,連燊仔都好咗,JJ玩晒
呢下係GK鳩
但有俾黃威懲罰
機會來了河南正選中堅李松益半膜肌撕裂這樣的傷病需要數周的恢復時間,這也意味著將缺席多輪中超聯賽

黎緊一個月六場波 大J加油
呢排興踩米基爾喎
金草莓會員: M子(迷金)
要求將金草莓獎正名做金信煜獎以示尊重
你又知麥隊長唔大鳩?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240429/bkn-20240429150103352-0429_00882_001.html

港超聯 增設最佳港隊球員獎 謝家榮:平常心

(鄧文滔攝)

今季「香港足球明星選舉」增設「港超聯最佳港隊球員」,其中去年在杭州亞運表現出色,助港隊歷史性打入足球項目4強的謝家榮,認為多位港隊成員皆有良好發揮,因此對獲獎保持平常心。

本屆選舉特別設立「港超聯最佳港隊球員」獎項,球員必須要在2023年9月至2024年3月期間,代表「大港腳」及亞運隊征戰,並曾於本年度港超、高級組銀牌、足總盃及賽馬會菁英盃上陣,才能成為候選人,並決出1名得獎者。投票機制方面,球迷公眾投票佔40%、評審委員會佔20%,香港體育記者協會及轄下的傳媒機構亦佔20%,至於各港超球隊的主教練及隊展投票各佔10%。

大埔門將謝家榮去年於杭州亞運高接低擋,幫助香港晉級至4強,自然有力競爭這個獎項,但「家榮」:「應該有唔少球迷會因為亞運嘅表現而投畀我,但港隊之後喺其他比賽嘅表現都幾理想,所以自己攞獎嘅機會未必好大,一切就順其自然,交畀球迷決定。」

此外,本季「家榮」在大埔同樣有出色發揮,多次保住清白之身之餘,亦令「綠戰士」成績大有改進,有望以三甲完成聯賽,不過「家榮」未有自滿:「今季表現係有啲進步嘅,而且杭州亞運嗰旅程好難忘,總算證明到自己實力,但之後要繼續努力,畀球迷睇到我有更大進步。」

談到「香港足球先生」獎項花落誰家,「家榮」認為大埔隊友陳肇鈞(Philip)有力獲獎:「Philip今季踢得好好,又喺亞洲盃入波,攞到呢項盃賽史上第1000個入球,份人又有星味,值得攞獎。」

港超聯 增設最佳港隊球員獎 謝家榮:平常心
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240429/bkn-20240429150103352-0429_00882_001.html
本人認證
屌咁咪冇得歹科匡剛
Goodbye and thank you Yeung Tat Wong
雲天樂應該有得爭下
下游隊比球權佢踢曬就啱
踢主攻控傳佢零意識零配合真係食屎
戴白框眼鏡嘅光頭佬真係信唔過🚬
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240429/bkn-20240429150010003-0429_00882_001.html

港超聯 香港足球明星選舉周四接受公眾投票

周一(29日)在將軍澳足球訓練中心(FTC)舉行「2023-24香港足球明星選舉」記者會,會上除確定頒獎典禮將在5月28日,移師至香港會議展覽中心,又宣布設有18個投票產生的獎項,而公眾則在周四(2日)上午11日時開始,可以在網上投票。

是日記者會介紹了提名、選舉詳情和頒獎典禮的安排,當中足總主席霍啟山、中銀人壽品牌及企業傳訊總監焦揚,以及11支球隊皆有派球員出席,包括傑志艾里奧、理文徐宏傑、東方余在言、大埔謝家榮、冠忠南區史提芬彭利拿、港會劉學銘、深水埗顏卓彬、晉峰龐焯熙、香港U23雲天樂、標準流浪劉智樂以及均業北區林樂勤,各位球員輪流接受主持人訪問。

適逢港超10周年,今屆頒獎典禮會移師至香港會議展覽中心進行,同時又設有18個獎項,除香港足球先生、最佳教練、明星十一人、最受球迷歡迎之星、球員之星和兩名最佳年青球員外,更增設了港超聯最佳球隊球員一獎,希望藉此鼓勵過去一季港隊球員的好表現。值得一提,公眾投票將佔每個獎項的40%,而網上投票將由周四(2日)上午11時開始,直至5月26日晚上11時59分結束。

至於大埔主教練李志堅亦有到場,他笑言自己有機會奪得最佳教練一獎,但目前會先專心帶領球隊踢好餘下每一場:「最大競爭對手係盧比度,但都係做好自己先。作為一個掌舵人,我諗點樣令到一隊波成績、各方面有進步或者希望,依啲係球迷投票嘅因素。」大埔暫時少踢兩場,落後榜首理文10分,「堅Sir」坦言要奪冠機會渺茫,但認為成績有交代:「自己都好開心,起碼球員唔擔心下一季搞唔搞。」

除此之外,大埔中場陳肇鈞(Philip)是日亦有現身,但主持人卻未有讀出他的名字,Philip隨後馬上離場,「堅Sir」則解釋道:「當時球會話揾人去,咁我又唔知嗰要求,就叫咗『家榮』、Philip,咁佢哋大機會攞獎,無謂搞其他人啦。我諗Philip可能覺得冇講佢嗰名,驚尷尬,其實都係嘅,個個上晒去得佢坐喺到,咁我就話唔同,當球會職員車佢哋嚟。」
百樂門
Philip哥哥咁串?
屌呀 養左5年啦喎
執柒左佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞