[ATC]熱帶氣旋天鴿航空交通集中討論區

1001 回覆
20 Like 6 Dislike
The latest Aerodrome Forecast at the Hong Kong International Airport issued by the Hong Kong Observatory at 15:27 HKT on 22 Aug 17
TAF AMD VHHH 220727Z 2207/2312 31015KT 7000 FEW025 TX36/2208Z TX29/2306Z TN27/2221Z TEMPO 2208/2212 VRB25G35KT 2000 TSRA +SHRA FEW008 SCT015CB BECMG 2217/2219 02025KT TEMPO 2218/2302 04030G40KT 2000 +SHRA FEW008 SCT015CB BECMG 2301/2303 13035KT TEMPO 2302/2309 11045G55KT 2000 +SHRA FEW010 SCT015CB BECMG 2309/2311 17025KT=

45 knots, gusting to 55

聽日入夜前機場都會好靜
聽晚凌晨機 好撚驚飛唔走

23/8 night?

24號 1am

23/8 night?

24號 1am

外籍公司準備delay
想問下今晚7左右啲機點會唔會cancel
運輸署接獲“富裕小輪有限公司”通知,因強風關係,來往屯門、東涌、沙螺灣及大澳的渡輪服務於下午5時正開始不經大澳,直至另行通告。
以下的航班預計會受到影響:
(i)屯門至大澳:下午5時正;及
(ii)大澳至屯門:下午6時正。(eTrafficNews 22/08/2017 16:53)
想問下今晚7左右啲機點會唔會cancel

今晚1900?
唔會
23號 2335 UO會唔會delay
23號 2335 UO會唔會delay

HKG depart?
唔好意思想問下..24號0030機會唔會有大影響??

有機會影響
因為之前都試過打完風太多機land而唔比落/唔比飛香港

利申 試過香港前1日打完風 後一日因太多機而被迫cnx 第2日早上再飛

原來會咁架..好既唔該
我驚飛唔到已經改左今晚9點45分飛台北 搭長榮
根據現時TAF預測
聽朝7-8點後機場風勢將會唔適合航機升降 (側風超過35knots, 整體風速45knots或以上)
另外今晚深夜嘅航機亦有機會出現延誤或取消 (陣風超過40knots)

另外想問航空巴打
除咗crosswind limit之外, takeoff/landing有冇headwind limit?
雖然整體風勢太大嘅話我諗atc都唔會放機入嚟/走
我驚飛唔到已經改左今晚9點45分飛台北 搭長榮

今晚咁做應該冇問題 未起風
不過要隨時mon住最新消息
聽朝9點飛東京,但hk express一直冇消息。。。

23/8 night?

聽日下午4點50台北飛香港 hx好似未有消息?

未有

但hx而家可以免費改機票

我頭先係hx個app改,彈左句"行程裡有航段有問題,請聯絡呼叫中心處理"
依家唯有叫香港朋友幫手打過去問下

岩岩改左了 我係叫我朋友改 佢做旅行社
佢同我講24號既機全部封哂盤 有錢都買唔到
只能改25
本身我比錢改24都唔得⋯⋯⋯

凍過水

凍過水

應該無希望喇
HX/CRK
[url]受颱風天鴿影響,自8月23日/上午0700至8月23日/下午1700期間之香港航空所有往來香港之航班將暫停運作。[/url]

廉航, rip

等退錢算數啦
受颱風天鴿影響香港航空航班最新消息
最後更新: 8月22日/下午1500香港時間 (GMT+8)

受颱風天鴿影響,自8月23日/上午0700至8月23日/下午1700期間之香港航空所有往來香港之航班將暫停運作。

旅客前往機場前,請留意香港機場管理局網站「航班資料」,參考香港航空網站實時「航班狀態」,或註冊「航班提示」服務(計劃起飛時間4小時前)以短訊/電郵接收航班狀態提示,亦可使用官網「在線諮詢」服務,或「聯繫我們」電話查詢最新航班情況。
HX/CRK
受颱風天鴿影響,自8月23日/上午0700至8月23日/下午1700期間之香港航空所有往來香港之航班將暫停運作。

大家快d打去改
但幫我book機票個個人講 24既機全部封左盤喇 要改就快改25

少少delay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞