移民撚們點樣處理兩老?

322 回覆
69 Like 627 Dislike
我諗我父母唔係擔心有冇人養,係擔心我安唔安全,照唔照顧得好自己
不用處理
其實退左休要適應新環境唔容易,自己都要放低香港班親戚朋友,退咗休正常就係想響舒適圈閒時飲下茶,唔係痴住仔女先係好

我相信10個有8個老人家都唔係英語流利
唔講其他,如果有咩大病嘅話下下都要仔女陪佢睇醫生,其實唔係咁輕鬆,仲有樓主想去美國,body check都幾千美女唔係講笑
廿幾年先有機會假釋 坐多十幾年50幾歲差唔多
其實有冇諗過點解中國/中國香港人咁鍾意強調孝順
因為國家要你咁做
因為冇全民退保
因為由你照顧兩老可以減少政府好多負擔
輿論成日將老人家塑造到好弱勢甚至弱智
就係為咗情緒勒索佢哋下一代

都係嗰個問題
孝順嘅英文係咩?
尾國人觀念係咪教人長大左就過橋抽板丟左自己老豆老母?
好撚好笑
仔女唔係自願出世
父母係自願生仔女 呢啲梗係父母無償責任

呢個世界係講公平
咪得閒請佢地黎住一頭半個月
久唔久返香港又有湯飲下
互相幫大家買野寄比對方
各自各生活 各自各精彩
Mexico >>> Russia

廣東 >>> 福建

其他我冇意見

洗唔洗伏兵役
移到咪申請埋佢地
香港經歷過風光年代既父母好少冇錢退休
其實佢地未必係著眼你有冇錢供養佢
而係唔捨得個仔唔係身邊,冇左情感依賴
去埋啲第三世界
搵5000蚊一個月?
認真問remote work有咩公司/工種?
唔帶老人家走都可能係一種選擇
要帶走係你的選擇,咁老人家係唔係想走呢?
老人家老老豆豆係香港生活咁耐唔係咁易適應新生活
去到外地語言又唔一定通,有啲地方重要唔揸車搞唔掂,
佢地唔一定要走,如果你搬咗出嚟住,
你咪又係一兩個星期同出黎一次同佢食餐飯
唔係下下都要帶喺身邊先叫孝順嘅
扔低兩老,千辛萬苦去墨西哥同俄羅斯?
你係咪讀大學讀到傻撚咗?
未計你黃皮豬比人一槍辣低,要兩老白頭人送黑頭人個陣唔好喊
不過點解唔認真讀好啲行485/去澳洲做農夫/挖礦
大有咩唔好先,俄羅斯墨西哥唔慘過佢。有着過咁撚㒼塞嘅老竇老母咪仲慘
入gip囉
去墨西哥再去俄羅斯?你去販毒?
其實全世界好多地方都唔係一齊住
有咩問題
佢地仲有搵食能力的話
根本唔洗理
如果無 你就要諗下了
講得衰啲 住到劏房 深水埗果啲如果唔係有乜目的嘅話 (例如大陸哩)真係不如死咗佢

你啱
我身邊啲cbc真係寧願喺香港打份無聊工都唔返過去,大概就係有班童年住過加拿大嘅,就唔會想返去
每個月俾得個$3000-4000 叫左「理左佢地」
每月$3000-4000係叫「拿 我俾左錢啦 其他理得你地死」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞