移民撚們點樣處理兩老?

322 回覆
69 Like 627 Dislike
我諗我要帶出嘅訊息係, 作為子女嘅你, 無需要將自己綑綁係呢d 唔係正常世界觀嘅野上面. 你想留係父母身邊嘅, 咁咪唔好移民. 但係如果你想走而只係因為呢d 思想綑綁住你嘅話, 要走咪好好處理, 問埋2老會唔會走, 肯走嘅就一齊走, 佢地唔走嘅咪能力許可下寄錢番去當幫補下. Nothing shameful about it.

無需要為呢d 只有香港地域性嘅扭曲思想捆綁住.
信政府唔驚啦
移去老墨、俄羅斯?

short咗?
新加坡個case都幾可圈可點,佢地組屋既政策設計本身已經係預左後生出黎做得幾年野就自己搬出黎。

佢地試過搞1個計劃係將長者同仔女住隔離左右或者樓上樓下,但無咩人申請

另一方面又試過搞5房既大組屋俾3代同堂住,又試過係老人村起育兒中心同學校,予d人平日掉個細路俾老人家睇,放工先接返屋企。

但通通都唔太work
不如直接偷渡美國或去日本讀日文入藉啦
你兩老有冇草咗二百萬諗住比你首期買樓呀

有就一不做二不休 氹佢地比埋你至走啦
嚴重懷疑樓主係記者
上黎寫完呢啲鳩文。
聽日就cap screen 話網民點點點
如果唔係都諗唔到有咩人咁弱智
移民竟然係諗去俄羅斯同墨西哥
一個打緊仗一個長期黑社會火拼嘅地方
仲諗住喺呢個地方可以搵到食賺到錢
最好笑係諗住最後去美國
真係戇撚柒鳩
即係其實仲有大把地方揀啦,歐洲,澳洲,美國等等,
你係要揀啲好伏嘅國家 我只可以話你勇氣可嘉,希望你好快可以學識俄文同埋墨西哥/類西班牙文啦
當然你話個人選擇咁冇嘢好講啦
淨係一樣陪伴,你已經做唔到,你當年牙牙學語嘅時候,如果你爸媽淨比錢你,你都無得心身健康成長。
啱晒
代表祖國支援俄羅斯老鐵而移民,文匯大公都贊成
岩呀 咁你係華人定鬼佬?
屋企人呢方面思想比較似鬼佬
我有照俾家用,但我兄弟完全無俾過都無問題
想俾就俾,唔想俾就唔俾
佢地亦唔使靠仔女開飯,我啲家用只係俾佢買花戴
建議樓主送兩佬去烏克蘭
老馮要比?????
點解唔比錢就係唔理佢地?
大把人移咗由得兩老留港
而家醫院一班仔女移曬民無人無物無人理既
未就係當年97仔女移曬民個班
老人家嘅反應合乎預料,就好似你細個阿媽阿爸話要掉低你喺福建自己移民咁嘅感覺,好驚好徬徨。

不過理解你嘅移民決心好強,而且你都大個咗,父母亦唔係真係頭先個比喻入面嘅細路。其實外國好多家庭都係仔女成人就搬走,父母自己安享晚年。但香港都依然係典型嘅亞洲父母亞洲家庭,唔單止父母會話你掟低佢哋,仲會缺乏持續學習嘅能力,繼而難以在新環境適應或生存。簡而言之,情緒勒索唔奏效,先會嘗試行出自己舒適圈。

但係樓主你睇落都係外國捱世界先,帶埋兩老去真係唔實際。或者你可以用呢個理由做出發點加表達你寧願被鬧不孝都要移民嘅決心。

祝福。
假膠
其實你唔需要一下就講晒出黎你以後打算咁 老人家好難接受 佢地會諗到你一走了之 掉低佢哋
你可以話去外國讀書/做野 過兩年就返 兩年之後又兩年 佢哋就會習慣左
養左你咁耐
俾錢係其中一項應做既野
佢選擇生我出黎,就要負起呢個責任
無人逼佢生
點解講到我要多謝佢養我,所以要比返錢佢???
係連登問依啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞