移民撚們點樣處理兩老?

322 回覆
69 Like 627 Dislike
情緒勒索……
其實外國直情唔興俾家用(除非有經濟困難)
父母suppose養到你成年,大家可以獨立生活就停(當然屋企勁有錢或者有醫療需要等情況另計)

外國地方仲大,你搵到份新工隨時要搬去另一個州份(美國)/國家(歐洲)/city
係香港先個個可以喺本地搵到工

係華人社會食子文化迫啲仔女一定要陪住父母到死為止
打漏

外國地方仲大,你搵到份新工隨時要搬去另一個州份(美國)/國家(歐洲)/city
根本無乜可能話一直陪住父母
笑左有幾多個係18 就唔靠屋企
去完俄羅斯住一排仲想去到美國?諗下好啦,境都入唔到
俄羅斯應該幾十萬都可以過到世

不過隨時會捉左去做兵
咩處理。。
咁大個人自己解決啦
走狗
佢有佢諗法 去外面闖
留過俄羅斯 美國仲會比你入境?咁𨶙天真?
諗住唔點理
但佢地走左至移民囉
通常大學畢業後啦,而家嘅話
其實都係差幾年
唔住屋企唔代表唔靠屋企,大陸後生仔絕大部分都係唔住屋企
點先叫靠屋企?
讀完中六之後就冇問屋企拎過一蚊
不過住既食既都係屋企
每個人標準唔同嘅
你父母點對佢地父母
好多, 係歐美國家嘅話, 你如果唔係繼續讀大學, 你即係要自己搵野做. 咁即係話, you are on your own. 好彩屋企有人support 你讀大學嘅話, 就好d, 不過你讀完大學都係你自己攪掂你自己. 你都係要搬出去架啦, 錢你自己諗掂佢. 唔好彩嘅, 你自己做part time 黎讀大學. 亦係非常地普遍. 日本就直頭係標準咁制, 你係要自己搵part time 養自己嘅.

其實, 我估係得香港有呢個要keep 住見"兩老"嘅諗法. 美國無, 英國無, 日本無, 就算大陸都好多無. 主要原因係因為香港咁細先形成呢個諗法. 其他地方, 就算係大陸, d 後生嘅出左大城市工作, 咪一年番去見一次囉. 有時春運多人得制, 隔年番都有. 而俾家用養兩老嘅就真係得華人有咁嘅傳統, 其他國家係無呢樣野. 係完全無呢樣野. 不過, 兩老亦expect 你讀完書就自己攪掂你嘅財政, 你唔好諗住癡屋企.

有係外國讀書嘅人, 相對地容易d 移民. 因為屋企慣左你唔係到.
同佢講犯咗國安法唔走唔得
再留係香港自己要坐牢
一世做監躉
楢山節考
咁係因為地域問題啫新加坡人係新加坡做野咁咪又係keep 住見兩老,仲有俾家用唔係華人傳統,可以話係廣東人傳統

btw keep 住見同獨唔獨立係兩回事黎,感情好點會有得見唔見,咪都係因為工作原因住得遠難見
無錯, 就係地域問題. 亦即係我原文講嘅, 主要原因係因為香港咁細先形成呢個諗法. 因為近, 所以會expect 你搵佢地. 不過主流其他國家, 根本無呢個諗法, 就係因為遠. 包括大陸都有一樣嘅做法. 新加坡有類似香港嘅做法, 亦都係因為"近".

我要帶出嘅野係, 你成左年離開你老竇老母, 一年或者2年先見一次, 唔係不考. 因為成個世界都係咁運作. 亦只有好細嘅地方好似香港同新加坡先會型成呢個畸型諗法.
但係比連登仔曲解成keep 住同父母見=群腳仔,父母想見仔女等於華人陋習,唔見等於獨立,父母尊重仔女係獨立個體呢,但其實根本唔關事,鬼佬父母冇性架咩,點會唔想多啲同仔女相處,為人父母梗係想一家人多啲相處架啦,咪又係因為根本冇呢個基礎,所以咪冇機會提出囉
我唔覺得keep 住同父母見=群腳仔, 亦同時唔覺得離開父母每年或隔年先見一次父母係不孝.

我估差唔多成個世界, 當你畢業後, 你就係一個新嘅個體. 你係會離開你屋企. 作為父母, 想見仔女係絕對可以理解. 不過"只有"香港父母, 先會覺得你時時睇佢地係理所當然嘅事黎, 有部份仲要覺得你離開香港所以見唔到佢地就係不孝. 好抱歉嘅係, 全世界都唔係咁運作.

我諗類似嘅情況係, 老左要要個工人幫手係理所當然嘅事係一鳩樣嘅理論黎. 包括我呀妹都係咁掛住咀邊, 話老竇老母老, 所以有個工人睇住係理所當然. 我亦同樣咁同佢講, 好抱歉如果係咁嘅話, 全世界嘅老人家應該都死晒, 如果佢地無工人嘅話. 仲要好多係連仔女都係第2個省工作/家庭生活, 好日都見唔到亦唔會有工人. 咁應該除左香港之外, 全世界嘅老人家應該都死晒

香港父母有呢d 咁樣嘅"不孝"同"依賴"嘅心態, 係真係因為地域太細型成. 但係, 呢個絕對唔係一個常態或者係全世界嘅人嘅標準. 係因為地域扭曲左個思相偏離左世界上正常做法.
同世界主流唔同唔代表係錯,世界主流亦未必係啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞