英式英文真係好撚難聽

292 回覆
207 Like 1308 Dislike
日本人R L 音已經分唔到
冇曬d T音但係小朋友明明學校學係仲有 但係佢地大大下就冇曬
Scottish喺個list排咁高絕對係因為蘇妹講嘢特別可愛
(我最鍾意Southern Welsh
但現實中如果有個香港人用Scottish accent絕對會令件事變得好奇怪
正如一個香港人用NY accent講嘢
美國人唔會覺得unattractive

我覺得呢個post嘅原意係要討論香港人應該點樣講英文
事實上港式口音既唔易聽亦唔好聽
因為大家慣咗用廣東話聲調lock死啲字
唔識用節奏同抑揚頓挫去表達語氣同重點
外國人無論母語係唔係英文都會聽得好辛苦

個人覺得香港人唔使去學某一種口音
講真呢種係殖民地嘅人先有嘅思維
同而家港豬去學標準音普通話,甚至北京音無分別
因為口音盛載住自己文化同根源
當你講嘢用咗另一種口音,對方第一時間會諗你係咪嗰個地方嘅人

重點係大家可以改善自己講英文嘅方式去令其他人聽得無咁辛苦
個人推薦大家學下李小龍嗰種講嘢方式

https://youtu.be/uk1lzkH-e4U

佢講嘢個邏輯仲係好廣東話
口音同發音明顯有廣東話個底
但佢語速、節奏同聲調變化就好近native speaker
而且佢用字簡潔得嚟又幾精辟
令人聽落係舒服同感覺幾intelligent
W=打不溜
其實咪等於讀書教講嘢就字正腔圓,但係出到社會就變晒懶音
聽過法式未
成年人都唔係噤易改 反而留意到小朋友但會變咗講廣東話 會變左有口音
個survey既interviewer係咩群體已經好大分別 你擺係英國同美國 兩個都係英文母語既地方結果已經好唔同
你擺係亞洲擺係香港同新加坡叫做英文能力好d既地區又可以好唔同 擺出黎根本冇意思

再者個accent好唔好聽 咁主觀既野 冇咩好討論 un唔understandble就有得傾下 日文口音就一定唔會比較好個一方
你個survey有冇「香港」比人揀都成問題啦
分分鐘歸左落去中國到
個survey既interviewee係咩群體已經好大分別 你擺係英國同美國 兩個都係英文母語既地方結果已經好唔同
你擺係亞洲擺係香港同新加坡叫做英文能力好d既地區又可以好唔同 擺出黎根本冇意思

再者個accent好唔好聽 咁主觀既野 冇咩好討論 un唔understandble就有得傾下 日文口音就一定唔會比較好個一方
美式似港式粗口
崇日弱智
The Rock 用英式即刻柒到仆街
嚟左蘇格蘭就快三年,其實最難明係佢哋講嘅slang, accent 都未算最難聽

利申:英文初中程度
亂鳩排
香港新加坡馬拉就算最重口音果d case
都總對比日本中國既平均值好
係我錯,高估左連登仔嘅英文水平。正路比較兩個native English speaking 嘅地方,咁都係講邊個口音好聽嫁喇。點知真係個個話聽唔明
Jason Statham好撚型
係,易到連啲鬼佬都聽唔明
一般香港人學既美式英文應該係西岸加州口音
其實去到texas , chicago 同Boston 又好唔同
好似Boston果邊會forty 變 farty,我個人幾中意texas soutern accent (woody harrelson)不過係好難學同難聽,用既字眼又唔同

英式英文大家應該講緊RP,即係piers morgan果隻,係好gentlemanly, 不過較 aloof ,無情感咁

香港人既口音其實對鬼佬黎講唔算最唔好聽,係"難聽",有興趣可上reddit睇下,佢地有講香港人th 同 f 音既字發得好似,thirst 同first 之煩講得唔清,但其實香港人英文算係咁,茶記呀姐都可以簡單同人溝通到,反而日本真係難d
日本藤井風fuji kaze都算係無係外國大但英文流利既人,佢都好明顯學西岸英文,其實講得好好,但發音係有困難,由其係R 同TH
我唔知 Rings of Power 個女主角 (Morfydd Clark)嘅口音算係Southern Welsh 定係Northern, 但係覺得幾好聽
中式中文真係好難聽
有病睇醫生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞