英式英文真係好撚難聽

292 回覆
207 Like 1308 Dislike
美式好好多
印度最正囉
真 英國佬講英文好似鬼食泥咁
愈北愈難聽
英式口音有咁多種
有好好聽
亦都有唔好聽
hv yu been to India? if no plz cum
雖然英國好多唔同口音,但係總合嚟講一定唔算最難聽。

S Tier - 美國, 英國 (南部), 加拿大
A Tier - 英國 (其他), 澳州,紐西蘭
B Tier - 法國,德國,意大利
C Tier - 西班牙, 拉丁美洲
D Tier - 大陸,日本
E Tier - 香港,越南
F Tier - 新加坡,馬來西亞,印度
你班移英撚去叫洋人講中文囉
你個英國(其他)係咪有D求其
利物浦好聽?
Edinburgh又好聽?
Geordie / cockney
但cockney有佢既魅力所在
可能我聽慣。Scouse, Geordie, Brummie 嗰啲口音我覺得幾有特色,唔難聽呀
好過美式卷哂利聽到好似北京腔普通話
日式英文呢
見到日本大陸高過新加玻香港已經唔使睇
日本係普遍英文差姐,唔係佢口音難聽。英文正常level 嘅,一定好聽過港式/波式口音。
你聽埋馬道立講英文先啦
日本?除非你識五十音
Otherwise 基本上好難get 到佢講咩
大陸,A-P-P
讀麥當勞都唔撚明啦
日本Level正常都講得出口
你係指有認真學果班?
普遍人連基本用語文法都唔識喎
其實係冇乜人BBC口音,好多人未去過英國都以為英國口音好易聽。
啲窮人/builders都好難聽
北方人又好難聽
其實英國人自己都對唔同口音tolerance 好低,佢地自己唔同鄉下都會聽唔明。
最易聽係啲阿婆,因為講野好慢,佢又唔介意慢慢同你講
利申:喺south某城市做NHS
你閱讀理解有問題?

日本人普遍英文差係常識。但係宜家淨係比較口音嘅,就梗係assume 英文水平差唔多先架啦。無理由攞個完整句子都講唔到嘅日本人同個英文流利嘅波佬比。
咁都係嗰句,英文差姐。用返啲英文好少少嘅日本人嚟做比較好啲。

https://youtu.be/_yJz-hc-qLM?si=mLIaBNAEKwKXslOI
波喔噢窩牙
你支那族?
香港口音排中國後面已經戇尻

香港口音唔會差得過法國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞