英式英文真係好撚難聽

292 回覆
207 Like 1308 Dislike
一句講曬啦,你係日本啲餐廳仔用英文落單,人地要叫店長過黎增援的
中式中文,英式英文,日式日文,法式法文,俄式俄文,全部都好難聽

最好係中式日文,日式英文,法式日文,俄式法文,同英式中文
https://youtu.be/aN4nDb1S7rg?si=JVHJOZs7UWavA1gB
你搵真田廣之係荷里活打滾咗咁耐邊有得比啊
嗣永桃子呢條片先係普遍日本人口音
搵周星馳不如搵Stephy做代表
搖住個頭問你 How much time?
其實佢識唔識咩叫日式英文 我第一次聽日講日式英文口音係正常level 如果一個唔係係英文環境長大既日本人 要用50音基礎去學英文 係永遠都唔會學得native 因為有d發音根本係佢地係發唔到
咁你要本地口音
又要搵個好英文
好英文好多時就包括咗口音練習
咁點計數法
戇鳩唔洗話比人知
日本人黎講佢都叫唔差,有少少intonation 同都叫清晰,東京人中上水平。離開咗東京大阪,啲人英文就算識講都係口音勁重,好多都係用返外來詞,當片假名咁讀。
英國人自己都會聽唔明英國其他地方口音
唔信可以睇Clarkson's farm
Don’d know doday whad do do
你睇吓醫生好喎
用番你嘅思維啫
Scotland 連其他地區嘅英國人都聽唔明
MMA
大陸 : 矮木矮木A
同你一樣
以前睇美劇大部分都聽到
而家過咗嚟英國反而成日都聽唔明
美式最順耳
桃子
B工下年20週年
你會唔會出下場啊
吓,American English 成個基佬講嘢咁
個人鐘意scottish同irish
wa ga li gung ah
都唔齊腳啦
菅谷梨沙子3月引退咗?
有個澳洲fd佢講野好似冇曬啲牙
條脷好似唔識郁咁
好想知澳洲人係咪個個都係咁
定係佢只係個別例子
美國都有分南方北方口音,再細分啲紐約都有自己口音,唔同種族社群又有自己口音。就好似倫敦都有自己嘅口音,又有啲人會講rp。咁一概而論英式同美式比較,根本係偽命題。一時又拎Scotland 口音,一時又南英,美國又包晒嚟講。係咪冇去美國,以為美國人嗰個講嘢都好似美劇入邊咁
A, B, C, D, E, F, 豬, H….
May I have a bo'ohw'o'wo'er
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞