英式英文真係好撚難聽

292 回覆
207 Like 1308 Dislike
Hello I am under the water
日本好易聽喎唔知係咪睇得多聽得多, 啲音一節節好過鬼佬個啲連撚埋一齊都聽唔切
作為香港人 一定支持港式英文
第一,你自己第一句已經話普遍
如果你拎精英黎比,香港一定吊打
定係你又想拎日本精英同普遍香港人比?

第二,Sorry,我話你聽,我識好多日本專業人士英文口音都係好難聽,無需要吹奏
外國地大 居住密度低
係唔係好多人會R水吹
成日捉呢條友做interview, 係咪玩野
我撐你 但你漏咗個SS Tier - 鋼琴 小提琴
識講英文嘅鋼琴 小提琴口音係最優美最attractive 直情唔係人類上到嘅高度
點屌打法? 宜家係客觀咁比較口音,唔係叫你去玩 spelling bee 或者鬥流利。

英文流利程度係會影響聽者嘅 perception, 所以你要比較嘅話咪搵個相同 level 嫁囉 (proficient 對 proficient, conversational 對 conversational)。 香港普遍都 proficient, 同埋日本要搵到精英先 proficient, 冇影響嫁。

你作為 local 覺得香港口音好聽啲, 好合理呀。但係我可以同你講外國係 prefer 日本口音多啲。

美式都有分好多種
你香港人聽香港梗係覺得易明架
今年20週年了
你個survey有冇「香港」比人揀都成問題啦
分分鐘歸左落去中國到
中國:腥橋
On99為咗踩港去到幾盡
屌你老母你自己e tier唔好拉人落水
美式中文都好難聽
有d 一聽就覺得個d 人好chav 好無文化成個農民咁
佢地咪好似老一輩用通勝學英文咁囉佢地根本唔係講緊英文而係用日文發音扮英文發音,你同店員講正宗英文佢地成日都聽唔明係要用日式發音佢先知你講乜
唔好on9啦 日本人講英文根本係日文口音 大部份字用50音拼出黎點會好過港式
On撚9
肯定未聽過大陸人同日本人講英文
難聽到仆街
愛爾蘭同蘇格蘭係boss級
難聽意思係咪聽唔明?
最慘會自己新加啲尾音落去
Shoot變shooto
Game變gameu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞