而家新生代係咪剩係覺得有錢先係成功??

202 回覆
191 Like 156 Dislike
佢唔識social 姐
我覺得係體面既職業+搵到錢=成功
開清潔公司都可以賺大錢(eg.幫過賭王打工既巴基之星馬主)
但唔係個個都覺得你好成功
唔通窮光蛋成功呀,戇鳩鳩。

但係北歐係建基於優秀社會保障制度
本身唔駛擔心生理同安全需求咪可以放心追求其他野
不過Maslow's Hierarchy of Needs而家算過時?
管仲都講過倉廩實而知禮節,衣食足而知榮辱
咁冇錢先係成功囉
你睇事物太兩極喇

滿足到生活嗰種有錢 ,又唔同樓主講嘅有錢

有錢都好多種
你咁諗好可憐 ,respect 真係有部分係因為醫生幫到人
錢唔係萬能,但的確可以解決99%的問題
係錢, 資源, 物質, 但仲有好多野有價值, 唔係咩
例如?
冇上進心但佢地反而覺得咁先係充實生活

有啲就係, 但更多係喺香港地, 諗住唔上進, 但連工都做唔長, 變咗炒散, 充實都充實唔起

大陸躺平就易, 香港連經鬆都難
你識o個d slasher 係搵好少? 諗住輕鬆過活?

我識o個d slasher係 slash仲搵得多過正職先slash
原來係樓主窮,明晒
等我唔洗憂柴憂米果陣
咪同你講品德囉
品德呢樣野就好似而家班環保撚講環保咁
我窮撚生存都已經勉勉強強,你仲叫我搞環保
就係呢種回覆, 又講中咗
回應你嘅講法,要鞏固一個合法暴力嘅組織,其實就係要錢

地方嘅資源豐富,當然係基本條件,但係如果佢哋冇辦法建立到一個有效嘅經濟系統,就發展唔到文明
同意

但老一輩睇得人起就唔會咁多廢老
李生都係無錢起家
唔係有錢先成功
係成功就自然有錢

一個二世祖你都唔會話佢好成功
純粹眼紅呀 話佢有錢仔呀 人生贏家
但唔會聯想到成功
係呀
生3,4個小朋友係好開心呀,同老婆老公小朋友關係好, 咁唔洗用錢?
行街睇戲食飯shopping去旅行呢d 幾大洗費你知唔知?
定係你諗住住公屋生3,4個小朋友之後咩野都比唔到佢地,等佢地自生自滅?
只少都要有架車,小朋友細既時候可以車bb 車接小朋友車出車入唔洗同人迫巴士小巴。
話唔講錢既人多數都係揾唔到錢既人用嚟安慰自己
尼古拉特斯拉冇
in general 呀天才
個個都steven, 生仔唔使錢
滿足晒,但又唔係超有錢,咁都已經成功啦
樓主冇錢 但係想俾人認同係成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞