而家新生代係咪剩係覺得有錢先係成功??

202 回覆
191 Like 156 Dislike
有錢就接近萬能,冇錢就完全無能。
咪係
返工

有錢可以做老細 去玩
冇錢要比老細屌 爆
你聽日窮到甩褲就黎揾我,我睇得起你
我就是那個金錢如糞土的青年人。金錢對我來說毫無用處,只有博士學位論文和人生哲學才是無價的。可以說我在香港社會也算是一股罕見的清流了,兩袖清風不也是挺自在的嗎?
古代科舉狀元做官大把錢
呢個理論到咁上下收入就唔work
係 連基本需求都滿足唔到係無資格9up
但係唔係人人都要用物質證明自己嘅價值 係得d人生空洞嘅人先要成身名牌 豪車 名錶黎掩飾自卑 渣林寶唔代表你比渣toyota優越
石器時代
錢乃身外之物。人死了,一分錢也帶不走的,你的後人幫你燒冥幣也無濟於事。相反,你的博士畢業論文、出版書籍,卻是可以流芳百世的。可以說,只有個人智識是永恆的。回想起一百多年前的老羅斯福(西奧多·羅斯福),他的重大演講(The Man in the Arena)直到現在依舊振奮人心,充滿了那個時代的人的激情和動力。說白了,真正有價值的,是你的人生智慧、道德遺產和精神追求,而不是你的勞力士、豪宅、保時捷,這些物質用處並不大。因為你的後代只會感謝你給了他優渥的生活,但卻依舊不知道人生的意義是什麼。
咁你有無錢先
石器時代無石幣咪又係生存唔到
買寵買藥補血補MP咩都要錢
諗起一個外國街訪
如果我比1000萬美金你
你要唔要
個個都話要
下個問題係
如果我比1000萬美金你但你長睡不醒見唔到聽日
你揀要聽日定係要錢
個個都唔要錢
所以我和80%的香港人都不太一樣,我不看重錢。對於我來說,錢只是一個實現人生理想的媒介。香港人在追求財富的同時,也更應該關注精神追求,比如歷史研究、文物鑑賞、商業僱傭道德等等。香港人絕對不是唯利是圖的,而是可以非常有文化修養的,這也是我本人對於未來香港社會的一種柏拉圖式的期盼。
香港無錢既成功例子有邊個 ?
除咗有錢咁仲有咩可以俾人覺得係成功?????
大陸唔係剩係為錢
唔睇以為樓主玩穿越
今日先由唔知邊度返黎
香港"窮得只剩下錢"已經出晒書
關新一代乜事
上晒岸班炒樓起家嗰班唔通會係新一代?
玩金融保險起家嗰班又係新一代?
邊個先係玩金錢遊戲立規則嗰代?
邊個教啲新一代剩係講錢安排佢哋做奴隸?

近年其實多咗8-90後想改變下自己生活形態
我又唔覺個個都只係睇錢
努力搵錢去做自己覺得有意義嘅嘢
同只係識講錢係兩回事
lm
有錢我仲留係香港對住d閪人閪事咩
連登仔係同老豆老母住fg50k仲要住公屋先係叫成功
點解唔可以兩樣一齊有
發財立品啊
溝到條樣靚大波腰幼長腿妹先係成功
生活上嘅成功
家庭上嘅成功
某樣愛好有好成績

一個人有錢,但係生活失敗成功啲?
定係家庭和睦,生活健康,有自己愛好嘅人成功啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞