而家新生代係咪剩係覺得有錢先係成功??

202 回覆
191 Like 156 Dislike
我反而覺得連登係一班失敗者
自己冇能力做狗閪呃呃氹氹搵錢
就唔撚抵得啲搵到錢既人
唯有日日自己打飛機自己點樣窮得黎行得正企得正
內心係酸到仆街
城市同鄉村環境下成長價值觀好大差別,城市就係大部分人覺得你搵唔到錢買樓買車就係loser,女人搵對象都要睇對方有冇呢啲條件,如果冇你就係唔上進嘅廢柴
而鄉村可能覺得溫飽就足夠
唔係
不過無錢一定係失敗
見過有錢仔初頭好成功創業,之後衰左輸埋祖業。最後揾我介紹份工俾佢頂住。

成功失敗都唔係一個定論,人一生有時成功有時失敗。我睇得起既係,失敗左都企返起身重新接受挑戰既人。
戇鳩,
老老實實
社會上都唔少所謂有品德修養嘅人
佢哋睇得起街邊啲乞衣?
我唔信囉
講經咩easy money
你係收成期就口響可以下巴輕輕啫

現實係點,我哋95之後出世嘅人睇得清楚過你啦
難講
馬車 kenny都有人覺得成功
成功都係睇邊方面
想問一個問題
邊個細細個就唔係俾人教要有品德修養
最後呢班人係俾d咩人改變
點解會改變
心照啦
其實「有錢」係偽命題
點為之有錢?有樓?有2層樓?有一億?有100億?
咁70歲有100億有咩用?生癌有2層樓又夠唔夠?
人生跟本有好多factor影響快樂
唔係話錢冇用,只係你有一層自住樓,一個車位,一駕車,一個家庭,已經夠,再多只係無止境嘅追求
如果呢啲基本嘢都冇,咁你係應該努力搵錢,其他都係廢話
藝術家要出名先有商業價值
新一代已經冇咁著緊啦
上一代先至最著緊
霑叔世一
成9日喺度話香港貴 大陸日本幾平
又唔見班友話自己人工同時比人貴
跟住就將所有問題賴哂人
呢啲都係要錢架

一家人洗費唔係錢?
呢個年代就係窮人真係不適宜窮養
所以先唔應該生仔女
因為點都跑唔贏班一出世就贏在起跑線同終點線嘅人
何謂成功邊個決定
大陸偷渡黎港 養大幾件成唔成功?
好多人?我臺灣同大陸都有識後生嘅圈子
臺灣而家直頭衍生咗啲不生育主義運動
講真,一個社會大家要穩定生活安居樂業就係要有個可變通嘅制度

而家日日都有人走去其他地方真係唔好問點解
事實上,呢個世界有一啲品德又好亦有錢嘅人,唔好將兩樣嘢虛假二分
但李小龍好有錢
愛因斯坦都有錢㗎
大佬 呢度係香港黎
你唔教佢有錢係成功
你同害鳩佢冇咩分別
早日認清社會現況好嗎
舊世代一直諗方法pua 新世代自願做奴隸
做咩以己度人唔畀人又有錢又有品又善良
呀仔, 窮唔緊要, 最緊要正直善良
唔係搵到錢都使得唔安樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞