而家新生代係咪剩係覺得有錢先係成功??

202 回覆
191 Like 156 Dislike
呢個直頭係集體意識
連登新生代係覺得父母有錢先會成功
連登仔都唔係新生代啦
多數已經廿尾30
成功有兩種

第一種
自我人生目標成功
姐係已經達到自己想要既生活/成就 已係係一種成功

第一種係 人地睇你既成功
多數真係睇你有無錢黎判斷

如果你淨係追求第一種 唔理其他人既目光
咁你成功就唔需要太多錢
總之就好L貪錢
應該係話點解要咁在意人哋點睇你自己
如果你唔同意有錢先等於成功,咪繼續做自己想做嘅嘢
無需要理人哋覺得你係咪成功
成日比其他人對你嘅睇法/言語影響自己嘅決定
只會注定生活得唔開心

利申: 垃圾窮撚廢柴 40歲月入8k
不然呢?
香港地價值觀
應該係城市化價值觀
唔講錢唔通講感情咩??
成功條件:
1) 有錢 / 事業有成
2) 如果無錢 / 無事業,起碼都有一門手藝 or 一樣專長,令自己自豪,例如跑步好快, 游水好快 係港隊,煮野好味,彈結他好勁...etc.

你無錢 / 無事業,又無一門手藝/專長,呢啲叫一無事處,一事無成,仲講乜撚野成功呀,返屋企瞓覺啦死毒撚柒頭
咁係你窮啫
行出去現實會好啲
你係連登成堆失敗者鳩up既地方
想有咩正面討論
連登直頭就係有錢無道德既地方, 唔用埋啲狗閪招賺到盡就話你on9話你蠢
呃呃氹氹, 不勞而獲就係連登仔目標
咪係
錢係最直接量化成功程度嘅一樣嘢
成功左咪有錢囉
有咩人成功後都係窮?
香港就係

台灣 even大陸 好多人人生唔係剩係為錢 講多好多理想 尊嚴 人性
鄉下開間好食嘅店係一生願望
品德好唔值得睇得起咩?係想法正正係香港呢一代

以前老一輩,無錢但敬業樂業都好又人睇得起
問題係,你人到幾十歲,如果真係要量化一個人成唔成功,除咗錢同事業仲可以用咩單位量化先,事業最後咪又係間接同錢掛鉤。

讀書嗰陣都仲可以話嗰個人讀書叻運動叻藝術叻係成功嘅學生,大個左呢啲野who fucking care 咩。

不過我覺得做人就最緊要無謂同人比較你成功啲定我成功啲嘅,活得開心自在先緊要
又俾藉口自己唔努力
代代都有方法easy money 睇你搵唔搵到
剩識怨自己or人哋父母
第二種 幾有錢 總有人有錢過你,然後就算你有1000萬都判斷你唔成功
咁你都介意真係自己問題
條命同人生係你自己,你諗深一層,永遠按世俗標準同別人嘅價值觀去生存,臨死嗰刻會唔會覺得自己浪費咗一生?你想人生點樣過,咁就點樣過,你唔需要同任何人交代。
同老婆老公小朋友關係好
都可以係好成功
好中
當你無錢俾幸福生活佢哋就算你哋關係幾好都係失敗
咁搵唔到easy money淨係搵到血汗money仲係咪成功?
邊樣叻d你覺得?
屌人廢你就叻
咪一撚樣價值觀
成篇野都同努力有咩關係?
叻唔撚切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞