信報:Tesla技術已被中企反超 產品無差異化 必爭相減價

141 回覆
55 Like 17 Dislike
自己申請來賤
人哋首富嚟㗎
有乜理由唔知呀
根本就係用咗諸葛亮嘅木牛流馬之計
遲啲全部大陸車全世界都用fsd佢就成為宇宙大帝

一龍爸下緊大盤棋
買大陸股市輸死你都未天光呀
依家大陸既電車公司都唔係為盈利而生產既
賣到平一平,冇錢賺,股價點升
其實偷咗咩技術?
粒電池應該都係其中一個核心技術 但不嬲中國公司整
你覺得tesla間公司本身靠邊樣嘢賺錢?
憑本事抄
tesla用鏡頭only,仲易抄
係算力問題
on9 Elon
idiot
已報國安。。
9.7億人民幣買下用地
https://lih.kg/867619
自己去大陸比人偷技術,為乜
Tesla去我囯开廠
證明所有技術都係我囯發明
希望禁止Tesla再偷我囯科技
人大應通過法案
限Tesla在6個月內
以8千9百6十4萬人民幣
將Tesla在中囯所有廠出售
予我囯脾隙滴
唔係就由囯家充公再拍買
要不是....
其實如果有認真研究過tesla公司歷史既人
就知佢同中共係互相利用

tesla得到:
公司關鍵時刻加大產能 直接幫助收入同市值倍升(現時為止上海工廠仍然係tesla最大產能工廠)
極少數獨資營運中國市場外國車企
supply chain全面配合
當時幾乎冇任何regulation限制地批准優先全速興建gigafactory
極平labour cost
地理位置優越 大大減低運輸成本加增亞洲交車效率
etc...

中共得到:
造電車技術(唔好又講咩好普通簡單技術,傳統車企做得都唔店,壓唔低成本唔洗諗住造電車有錢賺)
etc...
只可以在公路上用
唔可以快過40km/h
前面要有車,唔可以距離太遠
唔可以落雨落雪。

基本上就係風和日麗在公路塞車時先用到。
T車連打燈棍都冇埋,點贏
不過小鵬偷Tesla 技術果單嘢係來自Tesla 美國嘅中國籍員工。
我唔太熟AI
但fsd用end to end networking
應該唔係話偷就偷
仲要唔係所有公路, 係佢pre map左既指定公路先用到, 公路有維修又係用唔到
2023 or 之前仲係c++ 打code
所以偷到

今年年頭v12/supervised 開始已經係end to end nm
其實姐係出application 前d UAT咁,
你寫定一堆考題,然後買兩部Tesla番離逐個case試,
咁咪可以反推番佢條algo ,再攞呢套logic feed番落去自己個AI到

所謂的AI只係一個自發性的machine learning去建立一個algorithm。最難山寨嗰下就係一開波嗰個autopilot。
Benz上左level 3,Toyota本身直頭已經可以行高速,
用sensor 同cam去detect lane同附近行車,
而家Toyota仲要同華為合作離抄功課,點會抄唔到

同埋FSD係無意思,過唔到監管條例。
而家自動駕駛個未來係autopilot牌照,
姐係考完車牌再on top 有個autopilot牌咁。
上面所講嘅除咗tesla全部都唔係pure vision based
而且好似未見到有任何公司諗住行tesla套方法

感覺上好似完全係兩樣野
可以講多d嗎?
Tesla 自己攞嚟賤 明知會攞晒你啲技術都去共產國家開廠
韓信比人睇死左成世年,點知做到國士無雙
佢都習慣胯下之辱
雖然國家多左幾個異姓王新勢力
但韓信依然係獨當一面嘅楚王
Tesla以後唔做車可以做機械人,大陸車廠做得D咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞