信報:Tesla技術已被中企反超 產品無差異化 必爭相減價

141 回覆
55 Like 17 Dislike
佢地根本唔知Tesla model 3產能地獄差點執笠
好彩上海廠量產到
咁都破解到唔破解window
馬克斯係抵死 完全唔識做生意
再加埋上海速度嘅Model Y
先令到t車起死回生
中國人只係識減價?

唔怪得二十年光輝歲月都做唔到一個品牌,淪為世界工廠
信報依d都係燈架啦,Tsla即係見左底

似唔似通渠水

總之 支那自家研發既品牌就有一種柒味

但腥港 就俾班仆街整死自己品牌

G2000, ATI, Giordano….
好老實 講 如果依家買Tesla股票 點解唔買BYD 或屌米股票 至少 依兩隻 假民企真國企 背後 有偉大強國撐腰

反而Tesla變佐真正血肉長城由散戶築起
見左底姐但依隻野唔炒得架
買左係有得震無得訓
做過大陸廠就知道
就算係外國公司
中國間公司都會有個部門係共產黨部
名義上係處理公司內嘅人有關共產黨嘅野
但係公司內嘅部門 而且入面嘅人又係共產黨員
仲要全公司甚至老闆都知道呢個部門啲人係咩料
要你個廠長做咩 你估廠長會聽老闆講定黨講
ctrl c
ctrl v
自主研發完
想睇埋

TESLA 個FSD 表現和發展

呢啲全部依賴高端晶片運算

比亞迪用Nvidia 技術Drive Thor

呢條戰線對Tesla 更重要 。要觀察
tesla軟件仲會再update,根本而家係戰略式示弱

而且Tesla 係自己野

比亞迪係比Nvidia 鍊住春袋

買貴野
除左Tesla之外有邊間ev車廠係賺到錢
偷Apple自動駕駛技術去小鵬係已經有例子

Tesla唔會唔係target啦,係差在幾時偷到、已經偷緊就差在可以keep住偷幾耐、會唔會畀人揭露而已
除左Tesla之外有邊間ev車廠係賺到錢

芝麻車企唔怕蝕架,最緊要打L殘TESLA,霸晒佢市佔
無記錯tesla嘅造車技術已經係open source任人用,不過而家其他大廠決定減慢ev開發將來Tesla只會更加無對手,byd呢啲一向都係得減價呢個策略,睇佢減得幾多
其實班中國車廠最傷 賺唔到錢仲鬼打鬼
有補貼架
中國EV靠補貼
係咪比人夾到就嚟爆倉?
上邊好多廠都度出緊啲垃圾出黎去R補貼,質素係點真係wfc
拎撚完你張圖自己轉下啲料就話自主抵死真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞