信報:Tesla技術已被中企反超 產品無差異化 必爭相減價

141 回覆
55 Like 17 Dislike
當年CEPA嗌你哋港佬台資翻去設工廠 又話翻去做管理取代唔到你班人 結果
講做車定個自動駕駛系統先兩樣野黎
好似未有一間做到fsd v12嗰種self driving
BYD 升級server 全部車都用唔到app
https://lih.kg/3683051
真心定假膠?
好多大陸公司都有 即係省長同省委嘅分別
諗起琴日風雲谷用八個字笑鳩條友
其實情況唔太同
買車邊個會睇OS
佢識做生意但中國人D陰濕佢未見過
唔信有人會自殺式搞生意
當佢以為交手既私企 但背後原來係國企
攝取技術比你講到靠自己咁
知唔知醜字點寫
係中國開工廠係咁架啦
你既技術=全部我既.
唔係點解當年比你獨資上海廠?
香港廠都有的
就好似 Apple apps store 一樣一定要跟機系統 連接到

當你部車無得連接apps store 就連最簡單 開車都開唔到個下 已經夠玩死你
唔計補貼,Tesla就算割價賣都仲賺好多
垃圾支那廠邊有得比
佢都預咗
咁不如搵咗錢先
咁樣抄其實都幾好
成個世界又先進咗
唔係係上海開廠 可能破左產啦
成也蕭何 敗也蕭何
我嘅睇法係 之後T車嘅所有技將不會出現在中國生產線 而技術向前推進的只有美企 咁你話呢?
係咪真係咁多人分唔到autopilot同FSD
其實好難 做到咁一定賣唔岀 就算apple 買完都有最機本功能比到你
打電話同SMS 就好比車4個碌識轉一樣
Apple iPhone 無密碼開機 咪只可以緊急電話

就算你有密碼開機 但無iCloud帳號密碼 部機 都無撚用
2024仲覺得叫你換電車為環保

講明未來人類交通工具要全權自動化同take over driver

最core係後面果套系統而唔係個驅動方式

所以呢一大堆車一係被廢一係強制淘汰

Tesla 反為可以ota 生存到
開廠唔係問題

係佢仲要一直keep住奶就抵死,以為賣口乖就無事
當年Sony 俾支那抄 技術一樣

但依家 索尼罪大滔天.jpg

就黎新一代小支支 真係以為 索尼係人 唔係品牌
老實講T車一樣出名問題多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞