求推介 有冇啲咩動畫係岩大人口味?感覺好難搵

558 回覆
14 Like 137 Dislike
屌你老尾攞巨人嚟同烙印比,簡直係侮辱三浦、烙印同讀者,on99xx
但押井守版有D難定義咩係反派
如果唔係算完美符合
屌你個劇透完全避唔到
睇一集就棄咁冇耐性,主要角色全部都未出黎,仲衰過三集定律個啲
咁小圓咁神都唔好睇啦,真係幫你唔到
可唔可以講下有咩反思
想firm真係自己鍾意先睇
近排多嘢做想時間利用得有效率啲
唔撚係呀火影忍者都冇
可能同上面其他人唔太一樣,我自己覺得芙莉蓮個重點唔係講咩大道理反思定點,有啲位講認真主題好多時都係點到即止,反而個重點係角色之間既互動好warm同治療,情感描寫比較含蓄同細膩

從欣賞動畫技術既角度黎講,動畫大幅度upgrade左漫畫戰鬥場面,節奏冇咩悶場,就算當佢係一套中古風格劍與魔法既冒險故事都好elegant
提幾套千禧年代前後嘅
Cowboy Bebop
Samurai Champloo
Samurai 7
Last Exile
少年犯七人
D人吹到86神作
睇晒動畫,得罪講句好似小朋友扮大人
賣慘->主要角色一個都冇死/吐便當
賣角色->聖母女主;主角戰鬥動機仲唔合理過鐵血
賣深度->政治描寫直程垃圾,好人壞人分好晒比你睇
賣戰鬥->冇可觀性,主角威能射射射到完場,AZ都話用吓腦打啦

想「大人口味」咪試吓:
攻殼SAC系列
PSYCHO PASS S1
四疊半神話
烙印戰士
PERSONA 3劇場版
反派超有魅力:黃金神威
The Invincible
無職轉生
用樓主標準,第一集冇野睇佢都棄啦來自新世界肯定唔啱佢
pin this
一級魔法使篇開始唔係你講嗰回事啦王道向咗
第一集就爆其實有D難
前幾年奇蛋物語我覺得算,可惜草草收尾
再唔得可能要出動高達00甚至SEED
你個list係netflix同disney推介畀你?
點會好撚型,好鍾意
漫畫有套無人講,不過千祈唔好睇動畫

約定的夢幻島
咪撚廢話 快啲上迴天俾我睇十刷佢
第一季都睇得過嘅
神槍少女
Full metal panic
Macross plus/zero
末日三問
當時穿越劇唔算多。依家好多人睇多左time travel大家都預計到發生咩事。

steins gate 本身係game, 動畫頭咁多集咁慢就係因為個遊戲想做個種日常既沉浸感,然後一下反轉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞