求推介 有冇啲咩動畫係岩大人口味?感覺好難搵

558 回覆
14 Like 137 Dislike
個「的」字有啲多餘
睇完青之蘆葦第一集,未吸引到我
轉場睇海盜戰記
小圓之後更加多係第三集出爆點嘅動畫

不過真係睇3集再判斷會好啲
通常故事構成係用頭四份一時間做set up, 開始知道故事大方向
一季12集嘅動畫就即係3集
睇得1集淨係會知世界觀/背景
Fate Zero
可能樓主唔啱運動番,連開兩套第一集都即時棄番
可能我太膚淺啦
blue lock呢啲一開始已經好爆既會吸引到我追落去
聲之形 (比較少由欺凌者作視角去叙事,最後主角得到自我救贖令人感動)
驀然回首 (6月即將推出動畫電影)
黑獸
烙印唔睇漫畫硬係差咁啲
寄生獸
老人家向動畫
細佬仔睇無Feel
銀河英雄傳說
講民主同專制勢力的宇宙戰爭
戰爭唔似高達嗰種1個打10個 係用戰略取勝
製作高質 歌又好聽

https://youtu.be/1DG6yObFStU?si=nyAprMRWkJCCGisJ
不死不運,超能力戰鬥,個人認為近年最好睇世界觀及鋪墊。

有別於一般訓練變強同數值澎脹系統,呢套ge「否定能力」比較注重角色對能力字面上的理解,亦同個人經歷同心態緊密掛勾。

例如不死能力者本來只係長生不死加再生,但對「死」的觀感/理解改變可以開拓出新的「不死」效果及運用。同一個能力名,第二個人心態唔同就會變左唔同野(限制、條件、效果細節)。

世界觀本來想介紹少少,但覺得講一句都會劇透。

可以先試睇頭5集,叫完左第一篇章同介紹完基本世界觀。
好多年前唔記得, 只記得太多同設定有矛盾嘅犯駁位
我當年睇完動畫再比朋友導去睇返小說先知動畫完全係垃圾
葬送的芙莉蓮都係睇完第1集停咗
可能樓主想要啲第1集爆啲

樓主, 馬娘第二季點睇?
只要過到賽馬變咗做女女, 又跑又唱又跳依啲設定上嘅障礙
當係熱血運動番咁睇
之後就係13集嘅情感過山車
第1集個開頭都好完美
不過係無反派, 同埋如果要100%感受到嘅要用時間了解相關史實
https://www.youtube.com/watch?v=1lphNONa3ms

1)比宇宙更遠的地方
都幾感動

2紫羅蘭永恆花園
畫面靚同好有意思
不是大事但令人好難忘
特別第十話同結局的呼應

3)未聞花名
我覺得係人大左先對回憶童年的真摰
芙莉蓮其實頭4集夾埋先係第一集

巴打識啲嘢
馬娘 season 2 好嘢嚟
不過千祈唔好搵錯 season 3 嚟睇
獵人 (舊版)
可以睇埋OVA 成田路
炎拳
鏈鋸人
全部催淚番嚟
海盜戰記
黃金神威
同埋可以唔駛睇第一季
嗰時個project未搵到方向, 仲係賣萌偶像番咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞