[黃VIU][TVN]背著善宰跑(2) 邊佑錫、金惠奫 主演

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
暫時eclipse應該係得個五首,依嗰list應該係叫啲人係刷音源
希望佢哋會出實體OST,一定會買
應該係得尾二兩首未出音源?
係,1-7都出左
剩返個兩首都好聽,想快啲出
10cm唱嗰首真係好好聽 快啲出pls
8、9就係呢兩首

星期一

呢個韓國youtuber啲reaction都唔少人睇:
https://youtu.be/V_814dPXPvQ?si=zDMBEpKOrWpCiRS2
呀,咁即係仲有首唔係個list 上
叫fans刷音源,eclipse fans名係咩
https://x.com/cjndrama/status/1784719248457117705?s=46&t=4NvbfWU2_a0LdtsQ0dCm7A

雖然唔係相遇,但見到EP7會播到小率返咗2023年隻腳行得返就放心哂
幾驚講事故會講足第七集
https://twitter.com/CJnDrama/status/1784719248457117705?s=19

演唱會遲左一日??陣雨?可唔可以推到melon top100
eclipse可唔可以去打歌
推到上melon top 10可能得
但係NJ, IVE, Zico comeback 有啲難
見到一個關於喜鵲幾有意思嘅分析

《報恩的喜鵲》故事是
書生救了差點被蟒蛇吃掉的喜鵲,當晚變身為女人的蟒蛇要向殺害自己丈夫的書生復仇,書生求饒,表示鐘樓的鐘響起3聲就願意放過書生(是喜鵲拿命敲響的)

書生=柳善宰,喜鵲=林率,蟒蛇=兇手

1. 書生救了差點被蟒蛇吃掉的喜鵲
→ 善宰救了差點被兇手所害的小率

2. 當晚變身為女人的蟒蛇妻子向書生復仇
→ 門鈴響起當晚,兇手家人(=經紀人?) 殺害善宰
推測是經紀人的理由:如果不是善宰,兇手就不會被抓,自己就不會被貼上兇手家人的標籤,所以將怨氣都發洩到善宰身上

3. 喜鵲敲鐘3次救了拯救自己的書生
→ 小率穿越3次去救拯救自己的善宰

但根據《報恩的喜鵲》故事走向
等於說小率救活善宰後自己會死
所以善宰才會糾正說“不是燕子嗎?”

註:報恩的燕子則是出自《興夫傳》,興夫替燕子趕走蟒蛇,治療摔斷腿的燕子,次年燕子向興夫報恩,銜來葫蘆種子,興夫種下以後結出了金銀財寶變成了有錢人

推主推測經紀人是兇手兒子,有評論猜是兄弟,因為兇手不像有那麼大的兒子
痴咗線真係好好聽
時間線會係邊日
應該係2023年1月1日?佢哋係約咗呢日
係囉
係咪因為套劇唔係SBS播
要就返個主題
請唔到兩個一齊上去
TVN淨係得驚人的星期六惠奫會唔會上到you quiz?
唉公主又旺夫,幾時先旺到自己 新公司給力pls
恭喜大家終於捱到星期一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞