彭定康親種垂葉榕落葉光秃秃「無得救」 將於周六移除

146 回覆
153 Like 14 Dislike
咁係唔係肥彭提出功能組別先?當時報導都係唔支持
點解唔尊重民意?

https://www.legco.gov.hk/general/chinese/procedur/companion/chapter_3/chapter_3.html

總督尤德爵士在1984年7月18日的立法局特別會議上發表《代議政制綠皮書-代議政制在香港的進一步發展》時,首次提及功能界別地方選區的概念,當時已接近英國政府與中華人民共和國政府就香港的前途展開為期兩年談判的最後階段。

在進行諮詢後,政府於1984年8月發表白皮書,並宣布在1985年的選舉中,兩個選民組別中將各自產生12名議員。

巴恩斯的彭定康男爵
英屬香港第28任總督 任期
1992年7月9日—1997年6月30日
棵樹都生存唔到
個條撚樣黎架
專係講假話
到你覆返個事實佢就會當睇唔到
佢唔止係聾,仲係盲

請勿再講同事實不符的說話
你就真係講經啦
周圍回覆講假話
你唔理千方百計阻止民主既共黨?無論你本來有咩制度,佢都會改到佢哋可以操控一切嘅你第一日識佢哋?
當年就係 魯平 代表中共,反對起西鐵、反對起貨櫃鐵路、反對青嶼幹線、反對起新機場。
呢棵冇事好健康
仲有要港英妥協新機場發展
青馬大橋唔比4線鐵路
至今一直影響機鐵+東涌線發展
影響成個大嶼山發展

不過條撚樣肯定會講到港英問題
棵樹既命運同香港...
要把外國勢力源頭連根拔起
肥彭係用新九組將功能組別變直選喎
最後係共產黨改返做今時今日個功能組別
好心做共產黨隻狗都讀下書先
青馬大橋本來唔係距離海面得62米,
就係中國政府要縮短跨距,降低淨高,宜家啲大隻啲嘅船,都有撞橋危險。

本來東涌線同機場快線全部獨立路軌,但係中國政府反對,宜家大嶼山主線要共用路軌,除非花大錢改返4軌,否則東涌線好難再加密班次。
599c
所以就有明日大嶼搞鐵路入大嶼山
你放心
到時個條鐵路成功
又會有呢個撚樣出黎話港英短視
只顧搵香港錢埋地雷
舊機場鐵路得兩線阻礙香港發展
全靠中共明日大嶼令香港重回正軌
某民族文化就係專玩小人之術
假資料 泥漿摔角 顧左右而言他
反駁到咁就有少少柒啦
肥彭仲放清兵入關,打輸俾日本軍同將香港割讓俾中共添
黃耀華去精神科覆診呀
會唔會有人用咗呢D?
明明彭定康係大幅增加功能組別選民人數,令小圈子不再小圈子

你講嘅唔係事實嘅全部
多得條撚樣
而家又可以review一次共產黨回歸前埋左幾多地雷想香港死
昔年種柳,依依漢南
今看潦落,淒滄江潭
樹猶如此,人何以堪
根本新九組就係擴大選民
接近大部份選民都有兩票
利用新九組間接直選
如果唔係點解中共會嘈到咁
不過條撚樣連當年嘅大公文匯都唔睇
當年就係嘈彭定康做間接直選
去植化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞