彭定康親種垂葉榕落葉光秃秃「無得救」 將於周六移除

146 回覆
153 Like 14 Dislike

冇得救

灣仔一棵由前港督彭定康親手種植的垂葉榕,因健康狀況惡化引起潛在危險,將會移除。東網記者今日(24日)到場視察,發現康文署在樹幹貼出告示指,該樹雖無即時倒塌危險,但有潛在危險,為保障公眾安全,將於本周六(27日)前移除。康文署指該垂葉榕自去年9月中超強颱風蘇拉吹襲過後,出現不正常落葉,並疑受真菌感染。

根據樹上簡介鐵牌,該垂葉榕在1993年1月13日,由前港督彭定康親手種植,是「灣仔綠化計劃」下種植的第600棵樹。現場所見,該樹完全沒有綠葉,只餘樹幹,從外貌看來就如一棵枯樹。長春社總監蘇國賢亦坦言,該垂葉榕由正常狀態到開始落葉僅經過數月,樹葉脫落之餘,樹皮亦開始剝落,認為返魂乏術。惟該樹致死原因不一定與管理不善有關,或保養過程出現疏漏導致。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%BD%AD%E5%AE%9A%E5%BA%B7%E8%A6%AA%E7%A8%AE%E5%9E%82%E8%91%89%E6%A6%95%E8%90%BD%E8%91%89%E5%85%89%E7%A7%83%E7%A7%83-%E7%84%A1%E5%BE%97%E6%95%91-%E5%B0%87%E6%96%BC%E5%91%A8%E5%85%AD%E7%A7%BB%E9%99%A4-031014438.html
肥彭個陣搞功能組別選舉?
無功能組別邊可能可以小圈子?
600棵得呢棵有問題?
其餘599棵係咪英國人種
灣仔有棵John Denver種嘅係咪都要斬
彭定康自然降解
係香港連樹都生存唔到
應該專登嘅
俾人淋熱水
移除國家安全的隱患了
漁村都「無得救」
啲木可以用嚟整木製餐具,夠環保
港英餘葉
港英餘葉
冇得留低
惟該樹致死原因不一定與管理不善有關,或保養過程出現疏漏導致。

哦,保養原來唔關管理事,又學到嘢
去殖
呢個回覆都幾癲

即係d 建制賺完政治本錢移民英美係正常

英國總督退左休都幫香港人爭取居英權同福利就係出賣香港人
中國香港特色社會主義制度
五十年不變
任內有兩樣野仲顫,香港市民係反對增加單程證名額,肥彭話人道理由要增加更多
而且長期16x 每日

其次,個陣好多人都反對功能組別,佢認為功能組別可以令到商界參與更多,D人話會做成小圈子,佢唔認同

個陣好多市民都反對佢呢D政府,認為會令到香港人比人利用,佢話唔認同

係唔係事實,廿幾年前報紙有報過,佢的的確確做左好多損害當時香港既利益,亦都埋左唔少地雷

呢樣係事實
該樹致死原因不一定與管理不善有關,或保養過程出現疏漏導致。

此地無銀
一定係有隻衰狗痾毒尿~
已經冇得救喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞