警世 PNY 4090使用不足半年銷毁風扇電源頭 原廠拒保

170 回覆
192 Like 16 Dislike
Sor 正皮㩒咗負皮
Lm
有野short 燒左張卡燒埋隻件
結論張卡有異物入侵
如果係曱甴仔或者蜘蛛仔嘅話
可能就係樓主親眼目睹火化嘅嗰一瞬間
應該冇?
你咁講法你仲真係想要禮物?自己燒左張卡仲想要禮物 送張新卡俾你好冇啊
高級火牛線一條
收返張卡後
寄去third party repair shop度整啦
我都用緊同款牛+4090 不過係tuf
正想講叫樓主返上去寄比佢搞算啦 話晒都4090
整好賣出去
其實已經搵咗張哥報價
4070表示無所畏懼
咁奇怪既case
應該好快YouTube見到你張卡
3060ti夠做
要overload得勁先會trigger到protection,如果係resistive fault,short得來resistance又夠高,PSU未必識斷,但可能已經夠熱去燒嘢。

我都試過俾Noctua散熱片short張Vega56嘅12V供電,部機開完個PSU有啲聲但部機唔著。諗返幾好彩
啱阿,所以係火牛問題機會好微
冇異物冇相即係冇證據 憑咩踢保?
大陸整返到來應該變左4080
樓主可以睇下哩個channel,香港唔知有冇人做類似repair,唔嫌遠可以問下northwest

https://youtube.com/@northwestrepair?si=ilRlEaDWeHqiDL12
我都有過一隻HX1200放過煙花,
同一set hardware喺隻RM850X行左幾年相安無事,換左HX1200一個星期就爆。
好彩冇嘢燒,換返隻850,行左幾年24/7到而家都仲行到。

所以我都唔敢講實PSU喺咪問題所在,始終要搵原因真係唔易。
想知咩事 ching可唔可以分享下
香港買野係咁
如果唔可以寄返嚟香港就好喇照原價回水
諗多咗pny原廠判定咗係人為,如果寄唔到翻香港隨時係無錢退+連張卡既屍體都無
唔好寄4090去美國啦
可能寄返唔到返嚟
歐洲有個叫做Chris乜乜
好似專做顯示卡維修
咁你應該claim 隻牛間廠
悠二本人ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞