日本環保大家就吹奏,香港環保大家就投訴,唉!

168 回覆
50 Like 431 Dislike
成堆弱智quote 20%做乜撚 由頭到尾都講緊膠喎 而家係禁膠唔係禁垃圾喎
講就口響 屋企要幾個垃圾桶做分類 啲樽又要洗 每日要睇時間垃圾車到就落街抌垃圾 仲要垃圾車都係有分類 收膠的車一星期先嚟一次 到時你班自私精實屌到仆街啦on9
環保邊有可能完全唔影響生活
睇程度啫on9
你係形式主義環保,綠教講嗰啲禁膠就當環保,你真係弱撚智
你繼續兜啦,膠8成回收
膠唔計焚化處理都係得27%回收

日本2016年的塑膠回收率高達84%,對比起歐盟的大約30%,數字的確很高。不過這個數字其實有一點誤導之處,因為日本塑膠回收的定義跟外國有點不同。

通常外國的回收定義是將塑膠廢料循環再用。不過,在日本,塑膠回收的定義是「有效利用」,包括一個叫「サーマルリサイクル(thermal recycle、火力回收)」的回收方法。「火力回收」的意思是指把回收所得的塑膠用高溫焚化以作發電之用。用這個方法「回收」的塑膠佔所有回收塑膠的7成,剩下的3成才是真正循環再用和普通的焚化。當然,把回收到的塑膠拿來發電確實比單純焚化好,不過數字的誤導性很大。
師兄唔好倒米啦屌
人地咪分d 燒得既黎燒
眼快快睇錯環保吹
日本有能香港咁反智咩
淨係垃圾分類都未必個個香港人都接受到啦,放完工仲要分類咁閪煩
日本屋企要幾個垃圾桶做分類,啲樽又要洗,每日要睇時間垃圾車到就落街抌垃圾,仲要垃圾車都係有分類,收膠的車一星期先嚟一次,香港唔俾用膠根本算係好好啦!
去百貨公司買嘢
個職員用咗五分鐘幫我包到靚靚
仲問我要唔要多幾個袋

唔支持就盲反?
咁永遠唔駛反
你呢個point我喺ig見過
但入面有人dm話其實日本人都係唔會分類(北海道除外)
柒左唔上水
追下 post 啦
迫於群眾壓力 大部分會
見到唔啱嘅垃圾佢唔會收 貼張紙話你掉錯 自己拎出黎再掉過 見唔少日本人都掉錯比人貼紙
住正係班三姑六婆白卡附近就仲仆街 摷你袋垃圾 如果掉錯左+入面搵到個人資料 會走去當面寸柒你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞