日本環保大家就吹奏,香港環保大家就投訴,唉!

168 回覆
50 Like 431 Dislike
日本76%垃圾以焚化方式處理,回收率只有~20%

だから、日本におけるごみのリサイクル率は世界でもトップクラスではないかと思っている人もいるでしょう。しかし、環境省が取りまとめた平成30年度(2018年度)のごみのリサイクル率は19.9%1)で、EU加盟国(2018年時点)のリサイクル率2)と比べると、実はかなり低い方なのです(図1)

歐洲50%回收率嗰啲先至係環保大國

Nine countries, namely Germany, Austria, Slovenia, the Netherlands, Denmark, Belgium, Luxembourg, Switzerland and Italy achieved recycling rates of 50% or higher, while another four countries (Cyprus, Malta, Türkiye and Romania) recycled less than 20% of municipal waste.

Waste recycling in Europe - European Environment Agency
europa.eu
https://www.eea.europa.eu › analysis
樓主去過日本未
屌得好
我地中國人點解要學小日本鬼子
崇洋媚外 唔記得南京大虐殺啦
西方啲死左膠文化不適用於中國香港
日本環保?
樓主環保吹

Pin this
唔係超前
而係本來個世界就好"環保"

戰後資源無咁豐富,大家都識得省住用,會重用/回收
而家物質豐富,回收好貴。因為工廠"啤"出來好平,但人力就好貴

所以咪搞到咁
人哋膠袋匙羹木筷子都比足 冇影響到使用者 ,香港?
環保撚死全家
政府唔想出錢,商家又唔想出錢,最後要市民出錢
明明膠樽係最易回收,但係政府唔會大力推行,處理膠樽要成本
以前有啲咖啡店自備杯會平2蚊,但係依家啲商家自備餐具唔會平俾你,反而叫你加錢買環保餐具
我地中國人唔好學歐洲小日本唔記得自己係中國香港人啦,中國人係唔分垃圾,唔好學所謂左膠啦
我日本買一樣貴少少既野有4層袋
係咪跟先?
因為係港共政府趕走曬泛民同NGO,冇曬人把關,再加上港共19後將成個香港既公民社會破壞曬,成個社會冇左共同意志同凝聚力去處理公眾議題,依家完善曬個議會,聲稱能夠集中曬所有資源做野,大家咪食花生睇你班撚樣點做囉,點知原來搞到一鑊泡
香港搞好垃圾分類同回收先講啦
係日本度度都塑膠
但佢地環保政策可以充份再造
循環政策有效既,你派鐵餐具都一樣收得返
係咩?拍Av同叫雞個班仲戴緊套
等呢班人都唔用我地再討論
日本係燒垃圾,香港仲係去堆填區嘅點計
見一個block一個
搞手問題
感覺到,廁所啲廁紙好薄
港女幾時優越過架妹
香港三色回收箱幾十年前就有, 一直都係裝飾品
鴻福堂以前啲膠盒有回收,唔係新鮮事,好似$6/個
日本仔先最唔環保
一坐低食嘢已經整條獨立包裝毛巾俾我
寧可最後徒勞無功,也不選擇無動於衷
從來沒有從天而降的英雄只有挺身而出的凡人
你自己睇下日本垃圾點回收香港垃圾點回收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞