日本環保大家就吹奏,香港環保大家就投訴,唉!

168 回覆
50 Like 431 Dislike
人地聰明,我地呢啲笨柒
咁點解今次禁膠餐具唔可以一蚊一件俾金屬餐具然後可以回收餐具?
一叉一羹一刀收3蚊,
回餐具俾返3蚊你,
一件一蚊,
有得收返做錢,
就實會多好多人響應,
質素又一定好過而家啲濕鳩木刀紙羹,
大快活兩蚊一套鐵餐具係平係抵,
但我唔想屋企keep 咁多餐具,
亦唔想每次都要俾多兩蚊,
亦唔知兩蚊既金屬餐具會唔會食壞人。
香港人抗爭不嬲到要自己付出就屌哂鬼
樓主惡意煽動社會仇恨,想借環保令人仇恨政府
支持數據說話。日本垃圾分類到好誇張,但到頭來都是近3/4焚化
支持。不過可能使多咗錢做消毒呱
望下人地的垃圾回收先啦傻閪
人地回收率超過8成咁高啊你知唔知啊7頭

日本扔垃圾煩撚到嘔 又要分類 之後每日等架車嚟就落樓扔
如果政府用谷投票嘅推力去推呢幾項政策 我幾肯定無咩大困難
所以八達通有招好醒嫁
簽約講明唔準將手續費轉嫁俾消費者
咁D商家咪只能硬食,或者巧立名目用另一個名義收錢囉
只係政府對住商家就軟晒,唔敢出呢招之嘛
又係啲盲反陰謀論,咁永遠唔駛起
20%好高啦
香港回收桶 一尻落哂垃圾車
得呀婆執樽 賣紙皮回收
唔係話歐洲有錢國家環保騙局, 佢地將可回收垃圾運晒去土耳其,波蘭呢啲國家咩?

吹撚大咗啦
諗起跳起追巴士個阿叔
懷疑樓主收左美國佬錢想搞死香港
唔撚係掛
你係咪真係搞清楚兩者
如果環保無錢claim,邊有環保L。擺明搵水魚之都著數
至於環保,名號來啫,最主要都係claim 錢claim錢
日本回收率8成source?

日本唔係好環保咋
人哋勁在有昂貴高科技焚化爐

日本76%垃圾以焚化方式處理,回收率只有~20%

だから、日本におけるごみのリサイクル率は世界でもトップクラスではないかと思っている人もいるでしょう。しかし、環境省が取りまとめた平成30年度(2018年度)のごみのリサイクル率は19.9%1)で、EU加盟国(2018年時点)のリサイクル率2)と比べると、実はかなり低い方なのです(図1)

歐洲50%回收率嗰啲先至係環保大國

Nine countries, namely Germany, Austria, Slovenia, the Netherlands, Denmark, Belgium, Luxembourg, Switzerland and Italy achieved recycling rates of 50% or higher, while another four countries (Cyprus, Malta, Türkiye and Romania) recycled less than 20% of municipal waste.

Waste recycling in Europe - European Environment Agency
europa.eu
https://www.eea.europa.eu › analysis
啲北歐人外賣都係用紙盒同木餐具
不過壽司唔係用紙盒
所有垃圾 唔係講緊膠
收到傻閪你條柒頭唔撚教書嘥晒
你條戇鳩講野真係好撚型
凡你老母
今次真係兒燈環畜現形記
日本環境省2024年發佈嘅數據
回收率為19.6%

https://www.env.go.jp/press/press_02960.html

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞