日本環保大家就吹奏,香港環保大家就投訴,唉!

168 回覆
50 Like 431 Dislike
咁香港無環保
個廚餘回收得5%
日本分類到黑科技燒垃圾發電,香港就
仲有兩地文化唔同
人哋日本外賣全部凍嘅,因為日本外賣嘢食有味飄出係大忌
但喺香港華人文化要食溫熱飯菜
咁點能夠學人同一種包裝
歷史總係重複 你睇下當年八達通超前幾多依家
宜家得返0.5
倒退緊
人地啲食品包裝幾靚先得㗎,連個紙袋都靚過人
好多年前聽講東講西,馬鼎盛講過,日本人嘅環保係響生產技術度,佢舉咗個例,同一舊木,中國人可以用黎整到80張紙,日本人就整到130什至150張紙.
計埋回收分類嗰啲更加唔得了...

公道講,香港推走塑冇問題,但就唔係舊年諗起今年就推,5年(什至7年前)就要開始做嘢. 家下好似忽然想起要做就拿拿淋做
日本啲包裝先癲,然後分類多到傻,出街又無垃圾桶

幾撚時有吹奏
環保係冇問題,問題在於依家係好冇彈性咁一刀切
你見其他地方推環保唔會完全見唔到膠製品
香港人夠吹奏民主國家一人一票投總統/話事人
香港唔跟?
你唔出聲?
日本環保係真環保,
香港環保就係假環保,
同埋d政策、措施反智
叫得郁啲餐廳分開廚餘揼再講
你掉d包裝咪可以回收再造,
其實係環保既
你支持定唔支持呀 唉你老母食屎狗
人地環保重點係「回收」
唔係禁用呀柒頭
"環保"其實好多個方面,好多種方法

香港人開口埋口講既"環保"一般只係講唔浪費
搞鬼在,今次既走塑只係為左走塑,同減廢一d關係都無
廢柴政府唔識得應付

日本城市其實係幾浪費,尤其商品包裝
但日本 垃圾分類 &處理做得好
而民族性都有基本公德心,應用則用,唔會拎多過自己需要既等等
所以有"環保"既印象
依步錯之後做咩都錯啦
日本都唔會紙盒裝魚生啦大佬
淨計義務
權利唔計啦
*廢柴政府,淨係識做政治任務

唔識得係應該強硬既地方強硬,應該flexible既就flexible
所以出左d唔湯唔水既政策
我去高島屋買條頸巾都幾個袋
有幾影響生活
人地食野會唔會用即溶餐具?
最多咪垃圾要分類
你賤d既話乜鳩都丟晒可燃都得
日本玩高科技焚化

即使到現在,日本仍然難以捨棄即棄塑膠,日本的垃圾堆填區空間卻很小,例如整個東京只有一個堆填區。令人意外的是,在經濟合作暨發展組織(OECD)成員國中,日本原來也不是回收大國,只有 20% 的家庭垃圾會循環再造。OECD 指,當地大約 78% 的垃圾都是焚化爐處理。過去的 30 年間,由於小型焚化爐排放過多二噁英等污染物,當局於是改用舞洲同類的巨型焚化廠,建造成本高昂,使用極高溫度焚化垃圾,日本全國各地有 1,000 多個高科技焚化爐,卻正好反映當局仍視焚化為處理廢棄物的主要方法。
依d咪係環保system
唔係好似班垃咁叫人乜都唔好用
屌那星小學生都識講啦
我仲記得去涉谷food hall買3舊野食
佢日文問我即食定點, 我指住個即食area日文答佢即食
佢用左3個盒3個袋加1個大袋幫我包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞