想問吓呢啲係咪類固醇反彈?

80 回覆
6 Like 1 Dislike
呢條友真係出曬名被人屌
普通濕疹都開強效類固醇 搽個時實好快好嫁
然後咪搞到要用愈黎愈強既類固醇去頂
仲有個楊志強 唔知有無記錯
又係被媽媽群當神醫
好似係
好多皮膚科醫生hea到乜鳩都話係濕疹/過敏
乜鳩都係開類固醇 搽唔得咪食 食唔得咪打針
我都做到皮膚科醫生

當年公立醫院又睇 私家皮膚專科又睇 咩敏感測試都做
D錢倒水咁倒 佢地清一色都淨係開類固醇
當中有醫生話唔食類固醇就唔會好得返 成世都係咁
真係屌佢老母 而家成個人版6年黎冇用過類固醇都好得返
亦當中有醫生承認有類固醇反彈 但佢地西醫角度除左類固醇/抗敏藥都冇野幫到
當年唔想踩入無底深淵 好驚有一日假如連打針都冇用
可以點算 上網做完research知有呢樣野就決心戒埋

唔否認類固醇的確對短期皮膚病係有用 甚至好多其他病都真係要靠類固醇去醫
但都想人正視下類固醇的確有好多後遺症
而家濫用得太勁 前幾年SK2/無比滴呢類護膚藥品都含類固醇 真係cls
哇你都戒左好多年
中間有無再loop多次類彈同埋仲有無濕疹
我捱過左類彈最勁同都戒左幾年
仲係有啲濕疹未好
ps. 依家香港皮膚醫生已經唔止開類固醇 仲有免疫力抑製劑同生物製劑
但又好少醫生會同病人講明停用就會打回原形/更差 係到呃人咁
佢開啲藥一食完濕疹就會好
但好返冇幾耐好快又出過
個相隔時間越嚟越頻密
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞